zondag 18 december 2011

De dame draaft door

In 2000 werd Shirley Bassey door koningin Elizabeth benoemd tot 'Dame', iets wat wel meer artiesten overkomt (Cliff Richard, Elton John (beiden 'Sir') en Elizabeth Taylor), maar in tegenstelling tot anderen wenst Shirley vanaf die datum alleen nog te worden aangesproken als Dame Shirley, ook op haar albums die vanaf die tijd verschijnen staat ze als Dame Shirley Bassey. Als je jezelf niets verbeeld....

Laat het duidelijk zijn dat 'The Dame' als performer en zangeres briljant is, daar kunnen maar weinig aan tippen. Haar privé leven houdt ze, terecht, zoveel mogelijk afgeschermd.
Het is een zeer ontoegankelijke vrouw, in haar publiek, haar fans is ze totaal niet geïnteresseerd, ze ziet ze als een noodzakelijk kwaad, ze steekt dat, heel eerlijk, ook niet onder stoelen of banken.

"Voor het publiek moet het voldoende zijn om mij op het toneel te zien, daarbuiten ben ik niet de Shirley Bassey die zij kennen, die hóeven ze ook niet te kennen"
Regelmatig is het voorgekomen dat ze fans die haar, buiten haar werk om, een handtekening vroegen of gewoon een praatje wilden maken heeft weggescholden.
Allemaal prima als zij vindt dat ze dat moet doen. Over het algemeen kunnen die-hard fans nogal dweepziek en bezitterig zijn, kan ik ook nooit zo tegen (zie het programma "Fans").

Maar nu slaat ze wel erg door, platenmaatschappij EMI waarbij Shirley vanaf 1966 t/m 1979 onder contract stond en waar ze haar succesvolste periode heeft gekend, waren voornemens op 8 januari 2012 ter gelegenheid van haar 75e verjaardag een 3CD-box uitbrengen met daarop nu eens niet de geijkte nummers die al op 342 andere compilaties te vinden zijn, maar een keuze uit wat minder voor de hand liggend repertoire alsmede 7 nog nooit eerder uitgebrachte opnames, 4 nog niet eerder op CD verschenen nummers en een destijds wel gepland maar nooit uitgebracht Live concert uit 1973.
Alles is al klaar voor release, maar 'The Dame' wil er een stokje voor steken:

Sadly we are now reliably informed that the CD had to be shelved due to a legal objection from DSB. We sent an email to Dame Shirley Bassey’s lawyer but are yet to receive any comment or statement.

Volgens mij is het zo dat Shirley enkel maar uitvoerende is, dat de schrijvers en componisten recht van spreken zouden kunnen hebben maar dat de opnames eigendom zijn van EMI en dat die ermee mogen doen wat ze willen. We wachten het af.

Het hoesje van de besproken CD-box

1 opmerking:

  1. wat een wereld schrokkende dingen gebeuren er toch in de artiesten wereld maar toch leuk om te weten hoor

    BeantwoordenVerwijderen