donderdag 22 december 2011

♫Dreaming of a white christmas♫

Kerstliedjes, de één houdt ervan de ander gruwelt ervan, ik vind ze leuk, en hoewel er steeds in hetzelfde bakje met bestaande liedjes door diverse uitvoerenden wordt gerommeld komt er zo nu en dan een heel nieuw liedje bij die op zijn beurt dan weer een 'kerstklassieker' wordt, bijvoorbeeld "Last Christmas" van Wham! uit 1984.

Eerst waren daar natuurlijk de kerkelijke gezangen met kerst waarvan het lied "Stille Nacht" in iedere taal nu nog steeds bekendheid geniet en waarvan talloze opnames zijn, de eerste commerciële kersthit dateert uit 1942, het overbekende "White Christmas" van Bing Crosby, een lied waar vooral het Amerikaanse kerstgevoel in weerklinkt. Ongelofelijk veel kerstliedjes borduurde op dat gevoel voort: "Have Yourself A Merry Little Christmas", "I'll Be Home For Christmas" "It's The Most Wonderful Time Of The Year", "Chestnuts Roasting On An Open Fire" en "Let It Snow" om er maar een paar te noemen.


In de jaren 50 en 60 waren het vooral gezellige liedjes die het kerstgevoel moesten versterken. In 1953 baarde de legendarische Eartha Kitt opzien met een novelty-kerstplaat, het verleidelijke "Santa Baby", waarin ze de kerstman o.m. om juwelen, een jacht en een mooie auto vroeg. In 1972 kwam één van de eerste maatschappijkritische kersthits uit, "Happy Xmas" van John Lennon. In 1984 werd dat herhaald toen een aantal beroemde Britse popartiesten samen kwamen om onder aanvoering van Bob Geldoff te vragen om de wereld (lees: Afrika) te voeden met "Do They Know It's Christmas"Daar tussendoor liet een ieder zichzelf respecterend artiest zich in met kerstsingles of kerstalbums: van Frank Sinatra en Barbra Streisand, tot Boney M. en Queen. Ook Nederlandse artiesten lieten zich hierin niet onbetuigd, wie herinnert zich niet het met veel pathos gezongen "Eenzame Kerst" van André Hazes of de gezellige meezinger "Een Heel Gelukkig Kerstfeest" door een keur van Nederlandse artiesten.


Tranentrekkend, suikerzoet, volks, gezellig, stichtelijk, kritisch, nostalgisch, kerstliedjes zijn er in zoveel verschillende soorten en maten. Één van mijn favorieten is niet zo heel bekend, het is van de Belgische zanger Stafke Fabri "Karsmis Deur De Jaore" uit 1978.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten