woensdag 14 maart 2012

Boekenweek: Vriendschap en andere ongemakken

Vandaag start de 77e boekenweek (eigenlijk 10 dagen), bij aankoop van €12,50 aan boeken krijg je het boekenweekgeschenk "Heldere hemel" geschreven door Tom Lanoye cadeau. Het is voor het eerst sinds 23 jaar dat een Vlaamse auteur deze eer te beurt valt, daarom wordt voor het eerst het boekenweekgeschenk ook in Vlaanderen uitgegeven. Sinds 2002 is de NS hoofdsponser en kan men met het boekenweekgeschenk op zondag 18 maart gratis met de trein reizen.

Het thema dit jaar is 'Vriendschap en andere ongemakken', en ik vind dat een mooi thema, ik persoonlijk huldig de stelling 'Echte vriendschap begint daar waar niets wordt terugverwacht', vaak gaan de meeste vriendschappen stuk op ireële verwachtingspatronen, voor mij zijn de mensen die ik mijn vrienden mag noemen als mens al zo bijzonder, dat het al een feest is om in hun gezelschap te verkeren en leuke dingen mee te ondernemen, zonder dat ik van alles van ze verwacht, je voelt elkaar aan en ieder draagt door zijn/haar persoonlijke inbreng een steentje bij aan de sfeer.
Natuurlijk ben ik ook wel eens teleurgesteld geweest in een vriend, maar ik leg dan direct de oorzaak van die teleurstelling bij mezelf: ik had teveel verwacht.

Ooit was er een vriend die heel sociaal en betrokken oogde, die alles voor iedereen deed, klaar stond daar waar nodig, alleen was dat ter meerdere eer en glorie van hemzelf, daar diende uitvoerig voor bedankt te worden, binnen een door hem gesteld termijn, luid en duidelijk moest steeds verkondigd worden hoe goed mens hij eigenlijk wel niet was, etc. Ik neem mensen zoals ze zijn, dus kon ik er wel mee omgaan, hij daarentegen wilde dat alles zou gaan en iedereen moest zijn zoals hij voor ogen had.

Uiteindelijk maakte hij zich niet geliefd door een kwestie met een andere vriend zo breed uit te meten dat niemand meer goed wist hoe er mee om te gaan en hij zichzelf buiten spel zette, waarna hij zich daarover heel larmoyant naar iedereen toe opstelde.
En omdat hij niet kan loslaten en wrok is wat hem drijft kwam er in de jaren erna zo nu en dan nog een zuur teken van leven middels post of mail. Dientengevolge weet ik ook zeker dat hij inmiddels al lang mijn blogje heeft ontdekt en er iedere letter van spelt.

Sommige vriendschappen horen bij een bepaalde periode van je leven. Omdat je zelf ook gedurende je leven veranderd, komen er vrienden bij en vallen er helaas ook vrienden af die er voor kiezen een andere weg in te slaan, en dat is ook goed, er valt elkaar niets te verwijten.
En hoe bijzonder zijn niet de vrienden die je maar een paar keer per jaar, of zelfs eens in de zoveel jaar ziet en met wie je direct de draad weer opppakt waar ie de vorige keer is blijven liggen?

Kortom een boeiend boekenweekthema waar iedereen zich wel een verhaal of gebeurtenis uit eigen leven bij kan denken en waar ongelofelijk veel mooie boeken over geschreven zijn.

1 opmerking: