zaterdag 31 maart 2012

VerzuimReductie: al het menselijke is ons vreemd

Sinds een jaar of twee doet het bedrijf waar ik werk zaken met VerzuimReductie, een commercieel (!) bureau die beloofd het ziekteverzuim terug te brengen. Als je ziek bent bel je naar dit bureau op en je krijgt dan een callcentermedewerker aan de telefoon, zonder enige medische kennis, die bepaald of de ziekmelding wel terecht is. Via de telefoon. Zelf vind ik dat iemand die dat kan een blauwe jurk moet aantrekken en in een hal in Tiel healings moet gaan houden. Ik had me ook voorgenomen dit te gaan zeggen mocht ik me aan de telefoon bij een ziekmelding onheus bejegend voelen.

Tot nog toe ben ik (gelukkig) nog niet ziek geweest, maar de verhalen van collega's over de werkwijze van deze commerciële instelling deden me bij voorbaat al positie innemen. De telefonistes gingen er in principe van uit dat iedere ziekmelding onterecht was, zo kwamen ze volgens veel collega's over,  medicijnen door de dokter voorgeschreven werden door een belmiep naar de prullenbak verwezen, mensen werden al beter gemeld vóórdat ze ook daadwerkelijk beter waren (lekker scoren: "kijk eens hoe wij het ziekteverzuim terugdringen") Er werd beslist, nog steeds door de telefoon, wanneer iemand weer aan het werk kon, en nog veel meer van dit fraais

Afgelopen week heeft het programma "ZEMBLA" aandacht besteed aan deze verzuimgestapo en vroeg zich af of dit 'doktertje spelen' door niet medisch gekwalificeerde mensen wel verantwoord is.
De directie van VerzuimReductie bestaat uit een oud autohandelaar en een oud voetballer, dat geeft al te denken, en zij hebben zelfs een heel mensvriendelijk motto: Verzuim slaat gaten. Wij brengen werknemers sneller terug op de werkplek’. In de uitzending kwam naar voren dat VerzuimReductie medische gegevens deelt met de werkgevers, iets wat in de wet verboden is en waarover dan ook kamervragen gesteld gaan worden.
Ik neem aan dat er gerechtelijke procedures gestart gaan worden, dat vreest de oud voetballer ook en is per direct opgestapt.

Het bedrijf waar ik werkzaam ben gaat niet langer door met VerzuimReductie, er waren al heel veel klachten over dit bureau en dit is waarschijnlijk de druppel. Het contract liep toch al af op 1 mei aanstaande. FNV Bondgenoten is blij dat de werkwijze van VerzuimReductie nu door de mand is gevallen. Maar tegelijkertijd is het jammer dat er een TV-uitzending voor nodig is om dit bureau te ontmaskeren. FNV Bondgenoten heeft in het verleden namelijk meermaals bij mijn werkgever aangegeven dat er klachten waren over de werkwijze van dit bureau.

Nu maar afwachten wat er voor in de plaats komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten