zondag 27 mei 2012

And the winner is.....

Gisteren was dan de finale van het 57e Eurovisie Songfestival. Vriend Harry kwam dat bij mij kijken en voor de gelegenheid had hij allemaal lekkere kaasjes en salades meegebracht om er een gezellige avond van te maken. Vanzelfsprekend hebben wij op België gekeken omdat ik het duo Smit/Dekker niet trek.
De Belgische presentatoren hebben het cynische/ironische commentaar wat Cornald Maas ook heeft, maar zoveel humor kon de TROS niet aan dus hebben ze hem 2 jaar geleden ontslagen.

Er zaten veel leuke inzendingen bij dit jaar maar ook heel erge, zo vond ik de inzending van Albanië te vreselijk voor woorden, alhoewel, de woorden die ik er voor had hadden iets te maken met dat vrouwen die vreselijk inscheurden bij de bevalling ook ongeveer zo zouden kunnen klinken.
Wat me dit jaar opviel was dat sommige zangers en zangeressen gebruik maakten van een soort "Ghost-singer", iemand weggedrukt in de uiterste hoek van het podium die niet uitgelicht, dus als een soort silhouet te zien is en, in het geval van bijvoorbeeld Cyprus, het hele nummer inclusief zgn 'spontane' zinnetjes meezingt ten einde het magere stemgeluid van de volop in beeld zijnde artiesten te maskeren.

Daarentegen waren er ook die over een geweldig stemgeluid beschikten,  o.a. de zanger van Estland zong adembenemend goed. Wat ik ook niet begreep was dat Engelbert Humperdinck zo weinig punten kreeg, terwijl het een heel mooi en goed gezongen nummer was. Met zijn nederlaag is de kans dat 'gevestigde' namen zich aan het festival willen wagen natuurlijk nihil. Jammer want je zag aan hem en aan de al wat oudere performers van Servië en Macedonië dat daar wel mensen stonden met uitstraling en charisma.

Na een niet zo'n heel spannende puntentelling was de winnaar de voor Zweden uitkomende Loreen die met haar liedje "Euphoria" in onverstaanbaar Engels met Penny de Jagereske choreografie vele tientallen punten voorlag op de veel leukere nummer 2 de Russische Buranovskiye Babushki met het vrolijke "Party For Everybody" en de beter gezongen nummer 3, Željko Joksimović met "Nije Ljubav Stvar" voor Servië.

Heel gaysueel Europa had al wekenlang voorspeld dat Loreen zou gaan winnen, dus een grote verrassing was het niet. Ik vond het wel een aardig nummer, maar niet echt heel bijzonder.
Het feit dat Zweden nu, voor de vijfde keer, gewonnen heeft is wel een pré, allereerst is Zweden een land waar de mensenrechten níet worden geschonden en bovendien is het land heel erg songfestivalminded zodat het haast wel zeker is dat het Eurovisie Songfestival 2013 één groot feest zal worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten