zaterdag 5 mei 2012

Oy vey

Burgemeester Aalderink van de gemeente Bronckhorst waaronder het dorp Vorden valt wilde op de jaarlijkse dodenherdenking op de begraafplaats aldaar dit jaar ook stil staan bij de 10 Duitse soldaten die daar begraven liggen.

Nu ben ik de laatste om de oorlogsmisdaden begaan door de Duitsers, tegen voornamelijk de Joden, te bagatelliseren, daarvoor heb ik te veel boeken gelezen over deze vreselijke periode, daarvoor is het Joodse volk te veel leed aangedaan, maar we hebben het hier over soldaten, mannen, jongens soms, die werden opgeroepen voor hun nummer en móesten, niet gaan betekende desertie en dus de doodstraf.
Bovendien ging het er niet om alle gevallenen van het hele Duitse leger te herdenken, maar om deze 10 die hier op een Nederlandse begraafplaats al ruim 60 jaar begraven liggen.

Ik vond het een mooi gebaar van de burgemeester om bij het herdenken van de doden van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen erna, ook deze 10 soldaten op te nemen.
Dat vond Federatief Joods Nederland niet, als door een wesp gestoken reageerden die bij monde van voorzitter Loonstein die Aaldrink verweet geen historisch besef te hebben.
Een kort geding was het gevolg, waarvan de uitspraak was dat de burgemeester niet langs de graven van de 10 soldaten mocht lopen, de bevolking mocht dat wel en die hebben dat, op een enkeling na ook gedaan. waarmee volgens mij wel een punt gemaakt is.

Een andere Joodse belangengroep genaamd TOF, vond het nodig om een vliegtuig met de tekst "Vorden is fout" boven het dorp te laten vliegen. Dat vind ik dan weer onnodig provocerend.

Maar goed, door de ophef die vooral uit de Joodse hoek kwam, is er meer aandacht geweest voor deze 10 militairen dan zij ooit gewenst hadden. Burgemeester Aaldrink is woedend over de hele gang van zaken en de beslissing van de rechter en wil het door juristen laten uitzoeken omdat op vele andere plaatsen ook herdenkingen zijn waar niet-Nederlanders bij zijn betrokken. Maar eerst wil hij alles even laten bezinken.

2 opmerkingen:

  1. wat ben ik met je eens hierover.. ik vind het van het zotte dat die mensen niet mogen worden herdacht of geeerd... ze zijn gestorven voor een een doel die ze is opgelegd en we mogen die ook niet vergeten... ze zijn net zo goed een slachtoffer dan al die mensen die gestorven zijn voor de vrede.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja zeker weten ben het ook helemaal eens dat deze jongens ook slachtoffers waren van een zin loze oorlog

    BeantwoordenVerwijderen