vrijdag 10 augustus 2012

Be happy and gay in any way

Vorig weekend was de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam, in de volksmond beter bekend als Gay Pride. Hier laten de homoseksuele medemensen zich luid en duidelijk zien: 'Wij mogen er zijn, we zijn gay en proud of it', en gelijk hebben ze. Iedereen die zin heeft in een feestje, homo of hetero of iets er tussen in, gaat dan naar de hoofdstad om zich te vermaken en naar de botenparade door de grachten kijken.

In die parade zijn er bedrijven en werkgevers die willen aangeven dat ze homovriendelijk zijn en dus ook homoseksuelen in dienst hebben (NS, Politie) Politici en bekende Nederlanders laten zien hoe fijn het is als je als homo in Nederland woont. Je mag zijn wie je bent en je wordt niet gediscrimineerd. Het lijkt zo gewoon, en dat is het natuurlijk ook, maar er zijn nog zoveel landen op de wereld waar dat absoluut niet geldt, waar zo'n parade absoluut niet gehouden kan of mag worden of er staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

Dit jaar was er voor het eerst een boot met homo's en lesbo's van Turkse afkomst, in hun cultuur is het iets vreselijks als je homo bent, maar nu ze hier in Nederland wonen, waarschijnlijk al jaren of misschien zelfs hier geboren, was er een groep die, terecht, vond dat ook zij een eigen boot verdienden.

Dat bleek niet helemaal juist te zijn ingeschat, bij het benaderen van Turkse ondernemers voor financiële steun was er niet één die daar gehoor aan gaf, wat al een veeg teken was. En na de Canal Pride zijn de opvarenden met de dood bedreigd door de Turkse achterban op internetfora en persoonlijke Facebook accounts. Zo wilde iemand ze in brand steken met benzine, anderen zagen meer in ophanging om op die manier de wereld schoon te maken, weer een ander weet zeker dat de Turkse gemeenschap de opvarenden zal 'straffen' voor hun als in die kringen aanstootgevend ervaren gedrag.

Zelf ga ik nooit naar de Canal Pride toe om dezelfde reden dat ik met Koninginnedag of Zomercarnaval ook nooit naar de stad zal gaan: ik hou niet van mensenmassa's, maar het bovenstaande geeft wel aan dat niemand meer tegen mij moet zeggen dat het allemaal overdreven is omdat homoseksualiteit in Nederland al lang en breed geaccepteerd is.
Laten we er ieder jaar bij stil blijven staan dat het hier kan en mag, maar dat er nog steeds mensen zijn, ook hier, die er niet voor durven uitkomen omdat hun familie of achterban het niet accepteert. Jonge allochtonen die homo zijn en deze reacties nu horen hebben de kastdeur die op een kier stond waarschijnlijk niet alleen dicht gedaan maar ook op slot gedraaid. Jammer, het had zo'n mooie stap voorwaarts kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten