donderdag 2 augustus 2012

Pompe? Fabry? Da's nou jammer....voor U.

Een paar dagen geleden kwam het nieuws tot ons dat het CVZ de vergoeding voor enkele dure medicijnen voor zeldzame ziektes wil stopzetten. Het kwam op mij heel surrealistisch over, ik kon ook niks met dat nieuws, ik vond er heel van en tegelijkertijd was deze mededeling te veel omvattend voor mij om meteen onder woorden te brengen wat ik er van vond. Ik vond het meer een plot voor een heel slechte B-film waarin over een volk wordt beslist wie hoe oud mag worden en wie wanneer moet sterven, en alleen als je rijk bent kun je een langer leven kopen.

Ik heb eigenlijk alleen maar vragen. De bedragen die genoemd zijn zijn inderdaad enorm hoog, maar waarom zijn diezelfde medicijnen in Amerika vele, véle malen goedkoper?
Aan mensen met een aangeboren zeldzame ziekte wordt dus liever geen geld uitgegeven, maar waarom wel aan mensen die er voor kiezen te roken en daardoor longkanker krijgen of mensen die zich obesitas-dik eten en daar lichamelijke klachten van krijgen wel?
Kun je als natie dan nog met goed fatsoen 800 miljoen Dollar uitgeven aan een JSF programma?
Er wordt heel moeilijk gedaan over euthanasie, maar deze mensen die willen en kunnen leven met hun ziekte en (dure) medicijnen mogen dan wel dood?

Gelukkig komen er uit verschillende hoeken (genetici, artsen, patiënten) protesten en mag ik hopen
dat deze gruwelijke naziachtige ideeën nooit werkelijkheid worden.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten