dinsdag 4 september 2012

Godspell


Ergens eind jaren 70 heb ik 'm op TV gezien, de musical "Godspell", ik weet zelfs nog de datum, 15 mei. Dit omdat ik de dag erna jarig ben en mijn vader cakejes aan het bakken was om te trakteren op school. Die film is me altijd bijgebleven, het begin, de vele kleuren en het eind. Onlangs heb ik 'm op DVD aangeschaft, zonder ondertiteling want hij is in Nederland niet officieel uitgebracht.

De film is gebaseerd op een off-Broadway stuk met als ondertitel : "Een musical gebaseerd op het evangelie van Matteüs". De film is gemaakt in 1972 en is ook helemaal van die tijd, tien bloemenkinderen, hippies zo je wil, zingen en dansen door het New York van 1972 wat veel adembenemende instagram achtige beelden oplevert, ze verbeelden Jezus en negen volgelingen.
Het is een soort straattoneel, waarbij ze alles gebruiken wat ze op hun pad tegenkomen.

Bijzonder is het feit dat alleen aan het begin en het einde van de film er andere mensen te zien zijn dan deze tien, alle normaal drukke locaties in New York zijn volkomen uitgestorven wat nogal een surrealistisch beeld oplevert maar wel een prachtig metafoor. Opvallend is dat de groep zich op een bepaald moment boven op één van de Twin Towers bevindt, die op dat moment bijna waren voltooid.

Zo zie je maar hoe de tijd alles inhaalt, het hele 'love, peace and happiness' uit die periode is een luchtbel gebleken en de Twin Towers....dat weten we maar al te goed. Toch werd ik vrolijk van die film en had zo door het beeld willen stappen om met ze mee gaan in hun naïeve, goedbedoelde lieve kijk op de wereld en de mensen.

Toen ik op zoek ging naar de acteurs uit de film, bleek dat deze film voor een aantal van hen een mooie start was voor een carrière, maar ik schrok ook toen ik vernam dat vier van hen op veel te jonge leeftijd zijn overleden. De acteurs die er nog zijn zijn nu tussen de 61 en 66 jaar oud.






Victor Garber
David Haskell †2000, 52 jaar
Jerry Sroka
Lynne Thigpen †2003, 54 jaar


Merrell Jackson †1991, 38 jaar


Gilmer McCormick
Jeffrey Mylett †1986, 36 jaar



Joanne Jonas
Katie Hanley


Robin Lamont








Geen opmerkingen:

Een reactie posten