zondag 4 november 2012

Die Siel

Zaterdag zou Harry mij direct na mijn werk ophalen om samen naar het 'Rotterdamscentrumvoortheater' te gaan alwaar o.a. vriend Rick zijn dramaturgie presentatie ging houden.
Keurig had ik een passende outfit klaarhangen voor dit evenement, maar in de ochtendrush was ik het vergeten zodat ik het bij moest wonen in mijn werkuniform.

Dat mocht de pret niet drukken, Harry TomTomde een weg naar de Mathenesserdijk, waar we vroeg genoeg waren om nog even een vorkje te prikken in een eetcafé alvorens het centrum te betreden, dat is het goede woord er voor, je betreedt deze gelegenheid echt, eenmaal binnengezoemd treed je vanaf de doorsnee straat direct een heel andere wereld binnen, Christian zat al aan een tafeltje en later kwam Rick ook nog even babbelen en toen ging de avond een aanvang nemen.

De studenten zijn aan de gang gegaan met de monoloog "Die Siel Van Die Mier", wat ze precies er mee tot uitdrukking moesten brengen staat hier heel goed beschreven, en beter dan ik het zou kunnen weergeven.Wij werden opgedeeld in drie groepen en de student die het betreffende stuk had geregisseerd begeleidde de groep naar de locatie in, en zelfs buiten het bijzondere gebouw waar het stuk gespeeld werd.

Zodoende kwamen we steeds weer in een andere setting terecht, waar een andere interpretatie van de tekst werd gespeeld en getoond, er werd gebruik gemaakt van acteurs,  licht en geluid, lichtbeelden, vooropgenomen stemmen en geluiden, muziek, door de steeds wisselende locatie had je als toeschouwer het gevoel er in te participeren. Op die manier hebben we zeven verschillende en toch ook dezelfde voordrachten gezien. De rode lijn die er doorheen zat was dat er keuzes gemaakt moesten worden en dat die keuzes consequenties hebben. De één deed dat beter dan de ander, maar het zijn natuurlijk, hoewel al vergevorderd, nog steeds studenten die hier ook weer van leren.

Harry en ik vonden het beiden een heel bijzondere ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.
Leuk was ook de nazit waar met name Harry, die dezelfde opleiding heeft gedaan die Rick nu doet en als docent drama werkt, hier en daar wat tips kon geven en vragen kon stellen over beweegredenen waarom dingen zo gedaan zijn zo als ze gedaan zijn (daar zijn die keuzes weer!)
én zijn complimenten te geven aan één van de actrices, Marij, die hem het meest geraakt had met haar spel.
Ricks examen is in maart, en daar zijn we zeker bij!


Rick, Harry en Christian bij de nazit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten