maandag 5 november 2012

Mannen van een zekere leeftijd

Sinds vorige week is er op RTL 4 een programma met de titel "Mannen Van Een Zekere Leeftijd".
En omdat ik langzamerhand ook opschuif naar die zekere leeftijd, ben ik het gaan kijken.
De Patricia Paay onder de bekende mannen, Viggo Waas, is 50 geworden en heeft daar moeite mee, en heeft voor het programma, 5 bekende vrienden en collega's bereid gevonden om elkaar en zichzelf een spiegel voor te houden, soms letterlijk.

Naast Viggo Waas, praten Peter Heerschop, Gijs Scholten van Aschat, Henkjan Smits, Joep van Deudekom en Prem Radhakishun over wat ze als mannen van rond de 50 vinden van hun uiterlijk, lichamelijke ongemakken en de mensen en de wereld om hen heen.

Het is een grappig programmaatje die heel erg op z'n RTL4s is opgebouwd, het programma duurt 45 minuten, daarvan zit er zo'n 10 minuten reclame in, en wordt er steeds herhaald wat we al gezien hebben en wat we nog te zien krijgen, alsof mannen van een zekere leeftijd meteen al dementerend zijn, dat duurt ook zo'n minuut of 8, zodat er uiteindelijk een half uur overblijft.

Daarin is het meestal de ijdele van zijn eigen aantrekkelijkheid overtuigde Viggo tegen de rest, met name Prem zit helemaal aan de andere kant van het spectrum in dat opzicht. Ook komen familieleden van Viggo aan het woord en andere bekende en mij onbekende mensen over de ouder wordende man in het algemeen en Viggo in het bijzonder.

Ik blijf het kijken want het is hier en daar best herkenbaar en met name Viggo's zoon en Angela Groothuizen zijn hilarisch in hun commentaren. En hoe geweldig is Henk Schiffmacher's vergelijking dat de pubertijd en de midlifecrisis beide, met name voor de man, onzekere perioden zijn, waarop men besluit een tatoeage te laten zetten.

Wat ik jammer vind is dat er geen gay bij zit van een zekere leeftijd, en dan niet zo één die om de haverklap roept: "Wat een blindganger!!! hier kan ik toch om gííííeren!!!", maar iemand die net als deze mannen met humor en plagerijtjes naar elkaar toe de zekere leeftijd benaderen. Een gaysuele man is misschien net iets meer in touch met zijn wezen dan de gemiddelde hetero, hoewel Viggo er wel heel dichtbij zit in dat opzicht. De, voor mij onbekende,  hysterische nicht op de bank tel ik daarom gemakshalve maar niet serieus mee.

Joep, Gijs, Peter, Viggo, Henkjan en Prem

1 opmerking:

  1. Ik heb het via 'uitzendinggemist' gekeken en dan is het een leuk, vermakelijk en kort programma. Er zitten herkenbare dingen tussen, maar ook dingen waarbij ik denk, 'dat is mij bespaard gebleven!'

    BeantwoordenVerwijderen