vrijdag 14 december 2012

De Buffel

Rotterdam gaat afscheid nemen van een begrip. Het Maritiem museum bezuinigt museumschip de 'Buffel' weg. Per jaar betaalt het museum zo’n 3,5 ton aan onderhouds- en personeelskosten voor het schip, en dat is met de huidige bezuinigingen in de culturele sector niet meer op te brengen.

De aanwijzing van de gemeente Rotterdam om meer en beter ‘het verhaal van Rotterdam te vertellen’ heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze. Rotterdam is bijvoorbeeld nooit de thuishaven van de ‘Buffel’ geweest. Hellevoetsluis heeft wel een verleden met het schip: nadat het in 1896 uit de vaart werd genomen als oorlogsschip werd het in Hellevoetsluis een logementschip waar talloze matrozen tot 1920 hun opleiding genoten.
De ‘Buffel’ krijgt een plek in de vestinghaven van Hellevoetsluis aan de museumkade die momenteel in aanbouw is en zal naar verwachting in het voorjaar weer toegankelijk zijn voor publiek.

De 'Buffel' heeft voor mij een vertrouwde plek in de Leuvehaven en ik ben er in 1980 met mijn zus, die er destijds vlakbij woonde, voor het eerst op geweest. In januari 2011 heb ik er samen met vrienden André en Edo nog een bezoek aan gebracht en het verbaasde me toen hoe groot het schip eigenlijk was, we hebben er geruime tijd op doorgebracht en er was veel te zien.
Gelukkig blijft het schip dus wel toegankelijk voor bezoekers, maar dan in Hellevoetsluis.

Geschiedenis van de ‘Buffel’
Hare Majesteits ‘Buffel’ werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Haar belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen. Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de ‘Buffel’ als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd de ‘Buffel’ omgebouwd tot logementschip. In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de ‘Vrienden van de Buffel’. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip. De ‘Buffel’ is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, waarvan 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.


 
De Buffel


In 1980


In 2011 met Edo


André in de kapiteinsvertrekken



1 opmerking:

  1. wat jammer want ook voor is de buffer iets uit (lang) vervlogen tijden heb er zo als door Frans gemeld met hem daar rond gelopen en ook met mijn kinderen ja het hoort voor mij bij Rotterdam en zeker bij de buurt waar hij lag en nu dus naar Hellevoetsluis waar ik (ja echt) ook gewoond heb
    bedankt voor het plaatsen wan dit nieuwtje frans

    BeantwoordenVerwijderen