Posts

Posts uit augustus, 2012 weergeven

Tegeltjeswijsheid 47

Afbeelding

Een leegte is opgevuld

Afbeelding
Met zijn heengaan liet ie een leegte na. Een gat die niet gemakkelijk was op te vullen, je wilt het ook niet, dat was zíjn plek, maar het slijt en je merkt na enige tijd dat je toch, eerst nog geheel onbewust, naar iets anders uitkijkt. Je gaat vergelijken die wel, die niet, tot je uiteindelijk je keuze gemaakt hebt.
Na een periode van een half jaar is de grote leegte die mijn vaatwasser na liet ingenomen door een gasfornuis.

Gisteren arriveerde ie, ik had 's-morgens gebeld hoe laat ze 'm zouden bezorgen en dat zou na twaalven zijn. Ik ben dan toch bang dat ze voorspoed hebben met de leveringen en dan toch voor twaalf uur komen, dus durf ik niet weg te gaan, maar het werd inderdaad na twaalven.
"Wilt u 'm uitgepakt hebben?" vroeg de bezorger door de intercom voor de ingang. Dat wilde ik. "Dan doen we dat dan bel ik zo weer aan" was het antwoord.
Hij werd keurig in de keuken gezet.

Aansluiten zou €35 kosten, dat vind ik veel, dus had ik besloten dit zelf…

Abah Abah Abortus

De Amerikaanse republikein Todd Akin, kreeg de woede en de hoon van ongeveer de hele beschaafde wereld over zich heen toen hij verklaarde dat hij van een dokter (!) had vernomen dat het lichaam van een vrouw, als zij verkracht wordt, automatisch het zwanger worden uitschakelt. Ik ben dan meteen benieuwd wie die dokter is en of hij nog dienstdoende is.
Die Amerikanen toch, denk je dan, hoe komt zo'n man er bij.

Nog geen week later doet SGP leider Kees Van der Staaij zo'n zelfde soort uitspraak: "Na een verkrachting is het heel zelden dat een vrouw zwanger wordt, dat is bewezen".
Deze meer dan domme uitspraken zijn enkel en alleen bedoeld om abortus in het algemeen en van een zwangerschap na een verkrachting in het bijzonder tegen te gaan. Voor Kees is het ongeboren leven heilig, een geschenk van God, weliswaar via een verkrachting , maar toch, daar mag de mens zich helemaal niet in mengen.

Ongeboren is hier het sleutelwoord, eenmaal geboren worden de kids van deze god…

Herinnert U zich deze nog? #17

Afbeelding
KAMAHL "THE ELEPHANT SONG" 1975 Aantal weken: 12 Hoogste positie: 1


Kamahl is de artiestennaam van de op Sri Lanka geboren maar in 1953 naar Australië verhuisde Kandiah Kamalesvaran. In 1958 begon hij zijn muzikale loopbaan, eerst onder de naam Kamal, maar toen een presentator hem aankondigde als 'Camel' besloot hij er een h aan toe te voegen: Kamahl.

In Nederland leerde wij hem pas kennen in 1975 toen hij het door Hans van Hemert geschreven nummer "The Elephant Song" opnam voor een documentaire van het Wereld Natuur Fonds, hij had er een nummer 1 hit mee. Hierna volgen nog wat kleine hitjes en in een poging om zijn olifantensucces te herhalen nummers over walvissen en oceanen, maar het mocht niet baten, hier dan.

In thuisland Australië is hij nog steeds ongekend populair. Hij heeft verschillende awards ontvangen waaronder een onderscheiding van Koningin Elizabeth. in 2005 was hij jurylid in de Australische versie van X-Factor.

In Memoriam: Neil Armstrong

Afbeelding
Den eersten mensch op den maan, Neil Armstrong, is op 82 jarige leeftijd overleden. Op 20 juli 1969 was de wereld getuige van zijn eerste stappen op de maan en zijn onsterfelijke woorden: "Een kleine stap voor een man, een grote sprong voor de mensheid''.

Zelf heb ik deze gebeurtenis natuurlijk niet meegemaakt, maar later wel regelmatig de beelden gezien. Ik heb niet zoveel met ruimtevaart, pas als er een ander leven zich ergens vanuit het heelal meldt zal ik één en al aandacht zijn.

Neil wordt door ieder die hem gekend heeft geroemd om zijn bescheidenheid, hij was niet graag in de publiciteit en vond dat ie gewoon zijn werk had gedaan. Buzz Aldrin, de man die Neil vergezelde op die ruimtevlucht in 1969 vertelde dat hij het jammer vindt dat ze niet samen kunnen zijn als bemanning op de 50e verjaardag in 2019, daar keken ze erg naar uit.

Neil's familie roept iedereen op om als je op een heldere nacht de maan ziet even een knipoog te geven ter nagedachtenis aan hem.

Gouden meiden

Afbeelding
De fenomenale Amerikaanse TV-serie "Golden Girls"  uit de jaren 80 een Nederlandse remake geven in 2012, ga er maar eens aanstaan. Gisteren was de eerste aflevering en als grote fan van het Amerikaanse orgineel heb ik het gezien, en nu mag je na één aflevering natuurlijk niet meteen conclussies gaan trekken, maar wat ik zag was een slap aftreksel van het orgineel. Dat begon al met tenenkrommende leader en de muziekjes die nét naast het orgineel zitten. Het decor is ook vrij amateuristisch-het-mag-niet-te-veel-kosten.

De verhaallijnen van toen zijn naar het Nederland van nu gehaald, van Miami naar Scheveningen. Sommige situaties zijn zelfs letterlijk vertaald. De vier Nederlandse actrices die de rollen vervullen zijn stuk voor stuk actrices van formaat, Beppie Meilissen (Dorothy/Els), Pleunie Touw (Sophia/Toos), Loes Luca (Blanche/Barbara) en Cecile Heuer (Rose/Milly), maar waar in het orgineel iedere actrice in iedere aflevering haar (verbale) momenten van glorie had, was he…

Prince Harry

Afbeelding
Nieuws wat geen nieuws is maar waar toch heel veel mensen zich druk om maken, en wat zelfs een item op het journaal wordt, het blijft een vermakelijk fenomeen.
Engelands leukste prins, Harry, heeft zich weer eens losbollerig gedragen, niet voor het eerst en het zal zeker niet voor het laatst zijn. Mocht de Royal Family gedacht hebben dat met de dood van moord op Prinses Diana verder verschoond te zullen blijven van schandaaltjes en relletjes: Think again.

Allereerst ziet een kind dat niet Prins Charles maar James Hewitt, de man met wie Diana een relatie onderhield terwijl Charles de paardachtige Camilla besteeg, de vader van Harry wel moet zijn. Maar er schijnen bloedtests gedaan te zijn en men zegt naar aanleiding daarvan, dat toch echt Charles zijn vader is. Laat ik het er op houden dat foto's meer zeggen dan duizend woorden.

Grappig is dat juist hij met enige regelmaat voor commotie zorgt, alsof Diana er van gene zijde regie over heeft. Nu heeft het manneke met andere verveelde…

Toen en Nu: Danny de Munk

Afbeelding
Vandaag hoorde ik dat Danny de Munk dit jaar zijn 30 jarig jubileum viert op 17 november met een jubileumconcert. Dertig jaar! Wat vliegt de tijd.
Hij is één van de artiesten die ik heb zien opkomen, hoewel, hij wás er eigenlijk ineens met z'n rol in de voor iedereen bekende film "Ciske De Rat", en de daaruit komende nummer 1 hit "Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen"

Kan me nog herinneren dat hij te jong was voor optredens en dat de inspectie dat heel goed in de gaten hield en Ria Bremer tijdens de laatste uitzending van het seizoen van het weergaloze "Stuif Es In" , waarbij kinderen hun favoriete artiesten van dat jaar mochten opgeven, zei dat Danny heel hoog stond genoteerd op de verlanglijstjes maar hij helaas niet mocht optreden vanwege zijn leeftijd, Danny was er wel, stond tussen de kinderen en zijn nummer werd gespeeld en zo heel speels werd ie naar voren geduwd en stond toen toch opeens op het toneel. Kostelijk!

Zijn weg van 'kinderster' naar…

Tegeltjeswijsheid 46

Afbeelding

Een man een man....

Afbeelding
...een woord een woord, zei mijn vader altijd en ik hoor het hem nog zeggen. Als je iets beloofd moet je het ook doen, zo ben ik dus opgevoed en ik hou erg van die stelling.
Zo jammer dat het niet door iedereen nageleefd wordt, in korte tijd ben ik weer in twee gevallen geconfronteerd met de onverschilligheid van anderen in deze.

Allereerst door Media Markt alwaar ik op 1 augustus een gasfornuis besteld heb waarvan de verkoper zei dat ie er over 10 dagen zou zijn. Ik neem dan aan dat dat ook zo is. Na twee weken heb ik zelf maar eens gebeld, nee het fornuis was er nog niet maar woensdag of donderdag kon ie binnen komen.
Dat was vorige week, en nog steeds niets. Intussen heb ik middels een mail wel mijn klacht hierover gemeld, waarin ik begrip toonde voor een eventuele vertraging van de levering maar dat het dan aan hún is mij daarover te informeren.
Nou, dat heeft enigszins geholpen, maandag werd ik gebeld en nu schijnt het apparaat vandaag binnen te komen en ze gaan mij wederom belle…

In Memoriam: Scott McKenzie

Afbeelding
Scott McKenzie was een pseudoniem van Philip Blondheim die voor altijd verbonden zal blijven met het hippielied uit 1967 "San Francisco", geschreven door John Phillips van Mama's & Papa's.
Het was in die periode dat de jongeren de oorlogen, met name die in Vietnam zat waren, zich tegen de gevestigde orde keerden en de wereld beter wilde maken.

In juni 1967 werd het Montery Pop Festival georganiseerd  door John Phillips en Lou Adler en Scott spoorde John aan een nummer te schrijven ter promotie van het festival, dat werd "San Francisco". Het riep de mensen op om naar San Francisco te komen wat in die tijd dé plaats was voor hippies en flowerpower. Mede door dit festival en dit nummer ging de zomer van 1967 de (muzikale) geschiedenisboeken in als 'The Summer Of Love' en werd "San Franciso" de titelsong van een hele generatie.

Het succes van dit nummer heeft Scott McKenzie nooit meer kunnen evenaren.
Hij is 73 jaar geworden.If you'…

Werken

Afbeelding
Omdat ik ook deze keer geen grote prijs had in de loterij zal ik vandaag weer aan het werk moeten na drie weken vakantie. Laat ik voorop stellen dat ik aan het leven van een pensionado die ik de afgelopen 3 weken heb geleid kan wennen, sterker nog ik ben blij met de gedachte dat het leven als werkende, zelfs met langer doorwerken zoals de boven ons gestelden graag willen, voor mij al ruim over de helft heen is. Ja, ik zie het glas altijd half vol.

Ik ga dus met enige weerzin weer beginnen, die weerzin bestaat voornamelijk uit het feit dat de airco bij ons al jaren kapot is zodat het binnen net zo warm is als buiten, of eigenlijk nog iets warmer. Dat klanten dat ook vinden en dus massaal wegblijven heeft de leiding niet doen besluiten haast te maken met de installatie, die wordt in de late herfst verwacht. Precies, dat dacht ik ook.

Ook is het altijd weer een verrassing hoe mijn afdeling er bij staat na 3 weken afwezigheid, dit heeft vooral te maken met het magere personeelsbestand in …

Warm

Afbeelding
Na een aarzelend begin is het de laatste weken dan toch zomer met als voorlopige apotheose dit weekend met zoals dat heet 'tropische temperaturen', en daar kunnen wij Nederlanders niet mee om gaan.

Allereerst is er die maniakale zucht naar zon en warmte ook als, zoals het begin van de zomer, het weerbeeld anders is. Dat wordt niet geaccepteerd, men heeft recht op zomer, op zon, geeft het Nederlandse weer dat niet, dan wordt er in allerijl een last minute reis geboekt, ook als daarvoor geen geld beschikbaar is, men steekt zich in de schulden voor een week of wat zon in het buitenland.
Dit gedrag wordt maatschappelijk breed geaccepteerd ook of juist in deze tijden van crisis.

Het eerste wat ook gevraagd wordt als je van vakantie terugkomt op de werkvloer is: "Hoe heb je het gehad, hoe was het weer?" Men gaat er aan voorbij dat je het ook heel leuk kan hebben als het weer minder is dan gewenst, je zou ook denken dat in een land als Nederland waar het weer doorgaans wiss…

Batavia Stad

Afbeelding
Een jaarlijks terugkerend gebeuren, een dagje naar Batavia Stad met vriend Harry. Grote en minder grote merken hebben daar hun outletstore zodat ook loonslaven voor een redelijk bedrag zich in anders onbereikbare 'couture' kunnen hullen.
Maar ook zijn er interieur,- en keukengereizaken, juweliers en multimediawinkels.

Wij gaan voornamelijk voor de kleding en de schoenen, en kennen nu na er een paar jaar te zijn geweest de 'hotspots' waar we beslist moeten zijn alsmede zaken waar we gerust aan voorbij kunnen lopen.

Vooral mensen met een kleine maat of een zéér grote maat (XXXL-maten zijn gesignaleerd) kunnen er hun hart ophalen want het zijn juist deze exceptionele maten die het meest overblijven, maar ook wij kunnen er best goed slagen, en soms voelt het als een soort natuurlijke schifting als dat ene item wat je zo leuk lijkt er alleen voor très petite maatjes of jumbos sizes is, je hoeft er niet over na te denken of te twijfelen, het ís er gewoon niet.

Niet alles hee…

Herinnert U zich deze nog? #16

Afbeelding
HILDEGARD KNEF, ENRICO MACIAS,  SANDRA & ANDRES, ALICE BABS, DEMIS ROUSSOS & VICKY LEANDROS "AUNTIE" 1972 Aantal weken: 7 Hoogste positie: 4


In 1972 bestond de BBC 50 jaar, reden voor producer Hans van Hemert om het nummer "Auntie" te schrijven, 'Auntie' is naast 'The Beeb' een nickname voor de BBC. Om het wat gewicht in de schaal te geven had hij een bonte verzameling artiesten bereid gevonden hun medewerking aan dit project te verlenen.

Uit Nederland zijn eigen duo Sandra & Andres, de Duitse vedette Hildegard Knef, de Frans-Algerijnse Enrico Macias, Alice Babs uit Zweden en twee in die dagen zeer populaire artiesten uit Griekenland Demis Roussos en Vicky Leandros.
De laatste had dat jaar het Eurovisie Songfestival gewonnen met het Franse "Après Toi" voor Luxemburg, hoe internationaal wil je het hebben. Op datzelfde festival haalde Sandra & Andres een mooie 4e plaats voor Nederland.

In Engeland, voor wie deze lofzang op hun om…

Polstastjes

Afbeelding
In mijn beleving was het zo halverwege de jaren 70 toen er ineens een nieuw fenomeen de kop op stak: tasjes voor mannen: polstasjes
Het waren rechthoekige tasjes van bruin of zwart leer (of iets wat op leer leek), met daaraan een riempje bevestigd waarmee het tasje om de pols gedragen kon worden, vandaar de naam.

Opeens verschenen er ooms op verjaardagen met zo’n tasje, daarin zaten de autopapieren, rijbewijs, autosleutels, portemonnee, kortom alles wat voorheen in binnen,- buiten,- en achterzakken zat.
Volgens mij heeft de rage niet lang geduurd. Ik heb eens zo’n afgedankt exemplaar gekregen, ik was nog een kind dus weet ook echt niet meer wát ik er in gedaan heb, maar de eerste de beste keer dat ik het ding meenam heb ik ‘m ook meteen daar laten liggen.
Misschien dat dát de reden was van de korte levensduur van het polstasje.

Amsterdam

Afbeelding
Iedere keer als ik er kom denk ik: "Ik moet vaker gaan". De grachten, de sfeer, ik voel me er echt toerist en tegelijkertijd ook thuis, maar meestal gebeurt het maar eens per jaar in m'n vakantie, en voor mijn portemonnee is dat ook beter.

Afgelopen maandag was het weer zover, vanuit Almere naar Amsterdam gereist in 20 minuten, m'n weekendbagage in een kluisje opgeborgen en een tram gepakt naar het Vondelpark, een mooi begin van de dag, op een bankje gezeten een krantje gelezen en naar de passanten gekeken, en dat zijn er veel. Mensen op weg naar hun werk, joggers en toeristen in groepjes op gehuurde fietsen.

Daarna op de Prinsengracht bij Buffet van Odette een kopje koffie gedronken en vervolgens naar mijn favoriete CD zaak Concerto in de Utrechtse straat. Omdat na de grote opruiming van de kleding het hol begon te klinken in m'n garderobe heb ik ook nog wat nieuwe items kunnen scoren, al met al een heerlijke productieve vakantiedag!

Zon, water en good company

Afbeelding
De weersvoorspellingen waren goed, "The Gang" had er zin in, dus kon het voor mij vrijdagavond beginnen. Niets is spannender dan met de NS op reis gaan, je weet nooit hóe je ergens komt en óf je er wel komt. Opeens bevond ik me in Hilversum i.p.v. Almere, maar met behulp van een medereizigster kwam ik uiteindelijk toch in Almere aan. Gezellig weer bijgekletst met André en Edo en de andere dag om 12 uur Talitha opgehaald om naar Alkmaar te reizen, naar Rika die alvast voor haar verjaardag een boot had geregeld voor een rondvaart door het water in en om Alkmaar
Het echtpaar Karim en Gaby maakte nogal een entree met hun door sport en voeding afgeslankte verschijning. Karim was zelfs jaloersmakend 16 (zestien!!!) kilo afgevallen. Hij wel. Maar omdenkend zie ik het als een stimulans, het kán dus gewoon!'
Hadden wij vorige keer een manneke die ons door de wateren van Alkmaar loodste, nu was Edo de stuurman. Het bootje was ook iets kleiner, maar na even wat heen en wee…

Tegeltjeswijsheid 45

Afbeelding

Ach ja, weet je nog...

Afbeelding
In mijn lagere schooltijd in Den Haag ben ik verkeersbrigadiertje geweest. Toch leuk hoe soms dingen, waar je nooit meer aan denkt, opeens voor je geestesoog verschijnen.
Verkeersbrigadier zijn was vrijwillig en ik meen dat het de leerlingen uit klas 5 en 6 betrof. Gekleed in een fluoriserende oranje jas met zwarte strepen, of zomers een hesje en gewapend met een spiegelei, een houten stok met een wit hardplastic rondje met daarom heen een rode rubber rand, gingen we met z’n vieren 5 minuten voordat de school uitging op pad naar onze standplaats.

Een weg met relatief druk verkeer maar zonder verkeerslichten om daar de kinderen veilig te laten oversteken. Één van ons had een soort scheidsrechtersfluit (dat werd heel eerlijk om de dag gewisseld) die floot als er kinderen wilden oversteken en wij gingen dan met het spiegelei omhoog op de weg staan en lieten het verkeer stoppen.

Na een kwartier zat het ‘werk’ er op en de andere ochtend moest je een kwartier voor schoolaanvang weer ter pla…

Herinnert U zich deze nog? #15

Afbeelding
                      ROD STEWART                         "SAILING" 1975 Aantal weken: 9 Hoogste positie: 1


Omdat dit een maritiem weekend gaat worden, vond ik het gepast om een toepasselijke hit uit vervlogen tijden in herinnering te roepen, "Sailing" van Rod Stewart, die na in verschillende groepen te hebben gezeten vanaf 1971 begon aan z'n solocarrière en met dit nummer zichzelf op de kaart zette.

Rod is een kleurrijke figuur die nu op z'n 67e wat rustiger is geworden, geen rockhits meer maar hij heeft groot succes met zijn "American Songbook"-albums waarop hij Amerikaanse evergreens ten gehore brengt.

Be happy and gay in any way

Afbeelding
Vorig weekend was de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam, in de volksmond beter bekend als Gay Pride. Hier laten de homoseksuele medemensen zich luid en duidelijk zien: 'Wij mogen er zijn, we zijn gay en proud of it', en gelijk hebben ze. Iedereen die zin heeft in een feestje, homo of hetero of iets er tussen in, gaat dan naar de hoofdstad om zich te vermaken en naar de botenparade door de grachten kijken.

In die parade zijn er bedrijven en werkgevers die willen aangeven dat ze homovriendelijk zijn en dus ook homoseksuelen in dienst hebben (NS, Politie) Politici en bekende Nederlanders laten zien hoe fijn het is als je als homo in Nederland woont. Je mag zijn wie je bent en je wordt niet gediscrimineerd. Het lijkt zo gewoon, en dat is het natuurlijk ook, maar er zijn nog zoveel landen op de wereld waar dat absoluut niet geldt, waar zo'n parade absoluut niet gehouden kan of mag worden of er staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

Dit jaar was er voor het eerst een b…

Lege nest syndroom

Afbeelding
Je weet nog precies hoe blij je was toen ze in je leven kwamen, de spontane lieve reacties van familie en vrienden als ze je er mee zagen, "Je straalt helemaal" werd er dan gezegd. Je was zo voorzichtig met ze, nooit in te heet water, altijd met zachte zeep. Je legde ze met liefde bij de anderen neer, rust maar lekker uit na dat warme bad.

Ze gingen een belangrijk onderdeel uitmaken van je leven, ze waren er altijd voor je en je hebt geweldige dingen met ze meegemaakt, soms ook verdrietige, je hebt samen met ze mensen elkaar het ja-woord zien geven, maar ook samen dierbaren er een laatste eer mee bewezen. Soms hielpen ze je te verleiden, op koude dagen hielden ze je warm.

Maar de tijd gaat door en dan merk je dat je minder tijd met elkaar gaat doorbrengen, ze zijn er nog wel, maar niet meer zo frequent zijn jullie samen, het is opeens niet meer zo hip om met elkaar gezien te worden, alleen op momenten als jullie echt alleen waren was er nog wel aandacht, maar dat zag niemand m…

Slagroomspuit

Afbeelding
Tijdens onze wandeling door de natuur afgelopen weekend kwamen we midden in het groen een weggegooide ampul tegen van een slagroomspuit, hoe zoiets in hemelsnaam dáár terecht komt is me een raadsel, maar deed me wel denken aan dat (niet zo handige) ding.

Zo eind jaren 70 begin jaren 80 deed de nieuwe keukenhulp zijn intrede in ons huishouden. Werd daarvoor de slagroom geklopt met de hand of met de mixer. (Gardes aflikken!!) Nu kon je op eenvoudige wijze wel een halve liter slagroom maken.

Hoewel, eenvoudig….de slagroomspuit was een soort van thermosfles met schroefdop met allerlei veertjes en tandwieltjes er op, die vrij ingewikkeld in elkaar te zetten was. Ook moest je i.p.v. suiker suikerwater toevoegen, het recept hiervoor was bij de gebruiksaanwijzing ingesloten.
Dus slagroom in de fles, suikerwater er bij, de dop er op schroeven alle veertjes e.d op de juiste wijze aanbrengen en dan het belangrijkste: met een speciaal daartoe bestemd houdertje moest er een ampul met lucht ingeper…

Zonnig en warm of waarom je niet per sé naar het buitenland hoeft voor het perfecte vakantiegevoel

Afbeelding
Rick en Christian waren woensdag al afgereisd naar het land van Ooij en WhatsAppten Nadira en mij wervende sfeerimpressies over wat wij vanaf vrijdag zouden meemaken. Het overtrof al onze verwachtingen. Tegen 12 uur draaiden wij de grintparkeerplaats van Oortjeshekken op en de ambiance overviel ons als een warme deken, die warme deken was in de vorm van alle dagen warm zomers weer.Na een bakje koffie werden er fietsen gehuurd en fietsten we over de dijk die door het laagland slingert naar Nijmegen, met de brandende zon was dat geen sinecure, maar zeker de moeite waard. Aangekomen in Nijmegen hebben we daar geluncht en een wandeling door de stad gemaakt waar we ook het door Frank Boeijen lyrisch bezongen Kronenburg Park bezochten, wat voor mij een Piccadilly Circus-momentje was. Ik had een enorm park in gedachten met lommerrijke lanen, een soort Vondelpark in het Oosten, dat was echter niet zo, het is meer een groen oasetje in de stad, maar daarom niet minder fraai. Na nog even o…