maandag 18 maart 2013

Gouden tijden, zwarte bladzijden

In de 78ste boekenweek, van 16 t/m 24 maart, reizen we met het thema 'Gouden tijden, zwarte bladzijden' door de vaderlandse geschiedenis. Onze historie kent zowel roemrijke perioden als schaduwkanten. Talloze boeken zijn er over te lezen waarin je als het ware in een tijdmachine stapt en plots je op een VOC schip waant, in een schildersatelier van één van onze beroemde schilders, of tussen de onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.

De boekenweek die tot dit jaar altijd 10 dagen duurde, duurt nu écht een week. Bij aankoop van €12,50 aan boeken ontvang je het boekenweekgeschenk, 'De Verrekijker', geschreven door niemand minder dan Kees van Kooten. Ook is er een boekenweekessay verschenen van Nelleke Noordervliet, 'De Leeuw In Zijn Hemd', voor €2,50. Bovendien kan met het boekenweekgeschenk op zondag 24 maart gratis worden gereisd met de trein.

In het boek van Kees van Kooten neemt hij ons mee naar zijn jeugd en reflecteert van daaruit associatief op het heden. Kees gaat op zoek naar het verhaal achter de oude verrekijker van zijn vader.
Nelleke op haar beurt gaat in haar boek op 'reportage' in de vaderlandse geschiedenis als een journalist voert ze zichzelf op als vragenstelster met de stem van nu en krijgt antwoord van stemmen uit het verleden.
Als ze, bijvoorbeeld,  Rembrandt bezoekt neemt hij haar van top tot teen taxerend op om tot de conclusie te komen dat ze ongeschikt is als model voor hem.

Doe jezelf dus deze week een boek cadeau en krijg een cadautje van je boekhandelaar erbij.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten