vrijdag 29 maart 2013

The Passion 2013

Na Gouda in 2011 en Rotterdam in 2012 was het dit jaar in mijn geboortestad Den Haag waar "The Passion" werd gehouden. Het verraad en de kruisiging van Jezus wordt verteld aan de hand van vrij recente Nederlandse liedjes, gezongen en gespeeld door zangers en acteurs van diverse pluimage, dit jaar werd Jezus gespeeld door musicalster René van Kooten en Maria door de al jaren populaire Anita Meyer.
Ik vind het bijzonder dat de liedjes in deze setting een heel andere lading krijgen dan waarvoor ze in eerste instantie geschreven zijn.

Hoewel dit pas de derde keer is dat het werd gehouden, kan ik er al een rode draad in ontdekken, de confrontatie tussen Jezus en Pilatus wordt steeds bezongen met het lied van "Zwart-Wit" van Frank Boeijen, en de bescheiden rol van Barabbas, de misdadiger die door het volk wordt gekozen om vrij te laten ten koste van Jezus wordt steeds door een sporter gespeeld (2011 Dennis van der Geest, 2012 John de Wolf en nu in 2013 door Thomas Dekker)

Naast het gezongen gedeelte is er het 6 meter lange kruis wat door de betreffende stad wordt gedragen in een processie naar de plaats waar Jezus wordt veroordeeld. Spectaculair is de plek waar Jezus het laatste lied zingt nadat de kruisiging zich heeft voltrokken. In smetteloos wit zingt hij de mensen nog één keer toe, vorig jaar stond de aan hoogtevrees lijdende Danny de Munk als Jezus in Rotterdam in het bovenste nokje van de Erasmusbrug "Afscheid Nemen Bestaat Niet" te zingen, dit jaar zong René van Kooten  "Pak Maar Mijn Hand"  óp het water van de Hofvijver, een adembenemend gezicht.
Hoewel ik wel dacht, met z'n voeten zo in dat water in die dunne kleding met dit weer: als René maar geen kou vat.

Ik vind het een mooie traditie worden.

Jezus (René van Kooten) op het water in de Hofvijver

Maria (Anita Meyer)



Processie door Den Haag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten