zondag 10 maart 2013

Vaarwel, misschien tot ziens

Naar deze voorstelling van Boudewijn de Groot had ik erg uitgezien, omdat de liedjes van Boudewijn vaak geschreven door woordkunstenaar Lennaert Nijgh zo wonderschoon zijn én omdat dit de laatste grote tour is die hij zal maken, vandaar de titel. Ik heb al een aantal voorstellingen van Boudewijn meegemaakt en het zit muzikaal zo goed in elkaar, de band bestaat, sinds jaar en dag,  uit louter topmuzikanten als Ernst Jansz, Jan Hendriks, Monique Lansdorp, Åke Danielson en Bert Embrechts.
Wat me steeds weer opvalt is de multi-muzikaliteit, een aantal bespelen meerdere instrumenten, van deze band en het ongelofelijke plezier wat ze hebben met het muziek maken en elkaar.

Deze tour eindigt op 14 mei 2014, precies 50 jaar na de datum waarop Boudewijn voor het eerst een platenstudio betrad om liedjes op te nemen (14 mei 1964), daarna zal hij muziek blijven maken maar geen grote tournees meer doen. Vriend Harry en ik hebben weer genoten van deze voorstelling waarin Boudewijn een ruime greep nam uit zijn oeuvre, hij begon met zijn eerste single "Strand" en hij eindigde met zijn grootste hit "Het Land Van Maas En Waal", daartussen sprong hij muzikaal door de tijd heen gelardeerd met anekdotes over zijn leven die in zijn vroege periode zo met die van Lennaert verweven was.

Een nieuw lied "Het Is Mooi Geweest" verhaalt over zijn bijna 50 jarige carrière, en voor het eerst zong hij ook één van mijn persoonlijke favorieten "Meester Prikkebeen", waarin de zin voorkomt die de titel van het programma is geworden. Boudewijn legde uit dat het altijd wat moeilijk was dit lied te zingen omdat hij het destijds zong met het hippiemeisje Elly Nieman als "mager meisje van plezier", maar dat Monique die honneurs wel wilde waarnemen.

Monique die fenomenaal viool speelt was ook het middelpunt van het nummer "Een Meisje Van 16", wat een zigeunerarrangement had ondergaan en waarin Monique een weergaloze minutenlange solo had op haar viool. Prachtig.
Ik ben zo blij dat ik deze groep mensen een aantal keer heb kunnen zien musiceren, dat waren gouden avonden.


Ernst Jansz, Jan Hendriks, Bert Embrechts, Boudewijn de Groot, Monique Lansdorp en Åke Danielson



Geen opmerkingen:

Een reactie posten