zaterdag 6 april 2013

Herinnert U zich deze nog? #30

CLIFF RICHARD
"CONGRATULATIONS"
1968
Aantal weken: 11
Hoogste positie: 1




Volgende maand op 14, 16 en 18 mei vindt het Eurovisie Songfestival weer plaats, alle liedjes zijn al bekend en te zien en te horen op internet. Ik ben er niet zo heel nieuwsgierig naar, heb zo globaal eens gegoogeld, maar voor mij geldt dat ik het op de avonden zelf pas allemaal tot me wil laten komen, zoals dat vroeger ging, toen er nog een verbod op was om de liedjes eerder dan 2 weken voor het festival te laten horen op de radio waar ook gehoor aan werd gegeven want diskwalificatie was het gevolg.

Precies vandaag in 1968 vond het Eurovisie Songfestival plaats in Londen. Het was het eerste festival wat in kleur werd uitgezonden. Grote favoriet voor de overwinning was de uitermate populaire Britse zanger en tieneridool Cliff Richard die met het pakkende "Congratulations" de zaal in ieder geval heel enthousiast kreeg. Tot ieders stomme verbazing won met 1 punt verschil van Cliff de Spaanse Massiel met het liedje "La La La". Cliff zat er niet mee want hield er een wereldwijde hit aan over, en deed gewoon in 1973 nog eens mee met "Power To All Our Friends" (3e). Hij is tot op de dag van vandaag dan ook de mening toegedaan dat een carrière absoluut niet geschaad wordt met deelname aan het festival zonder daadwerkelijk te winnen. Zijn carrière duurt anno 2013 nog steeds voort.

In 2008 kwam er in een Spaanse documentaire aan het licht dat de Spaanse dictator generalísimo Francisco Franco de uitslag zou hebben beïnvloed door nationale omroepen in Europa geld te bieden om op Spanje te stemmmen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten