donderdag 18 april 2013

In de boeien

Om blogjes te kunnen schrijven op Blogger, heb ik destijds een account aangemaakt bij Gmail. Dat daar een inbox bij hoort waar berichtjes naar toe gestuurd kunnen worden kwam ik gisteren achter, op de harde manier. Blogger berichtte mij dat de autoriteit Digital Millennium Copyright Act (DMCA) hen op de hoogte had gesteld dat ik in één van mijn blogjes inbreuk zou  hebben gemaakt op de auteursrecht van anderen. Het bleek een blogje van 25 september 2012, zeven maanden geleden dus.

Blogger had het blogje verwijderd en als concept opgeslagen zodat ik in de gelegenheid werd gesteld het gewraakte stukje er uit te halen. Ze gingen, er neem ik aan, terecht van uit dat ik het niet met opzet gedaan had. Het blogje had ik als titel meegeven "Gastblogger: mislukte mensen" en had na vermelding dat het niet míjn eigen tekst was, een column geplaatst van een columnist (wiens naam ik niet meer durf te noemen) die middels zijn column zo goed verwoordde wat ik ook vond.

Naïef misschien, maar ik dacht doordat ik duidelijk aangaf dat het niet om mijn eigen tekst ging en ik de  naam van de desbetreffende columnist noemde voldeed aan de wet op de auteursrechten. Niet dus. De columnist zelf of de krant waar de column in gepubliceerd was heeft 7 maanden na plaatsing protest aangetekend bij de DMCA ( in Amerika(!)) met de actie van Blogger aan mijn adres tot gevolg.
Achteraf begrijp ik het wel, maar de columnist of de krant, hadden mij zelf ook kunnen vragen het blogje te verwijderen dan wel aan te passen, dan had ik het ook gedaan.

Zo wordt een mens dus 's-morgens wakker, ik heb meteen gehandeld, want stel je voor dat ik op een kwade dag van bed gelicht zou worden, in de boeien geslagen en  met, o gruwel, ongestyled haar naar het politiebureau zou worden gebracht. Ik heb de titel veranderd en de tekst van de columnist verwijderd en de reden waarom met een driewerf 'sorry'.

Dat aan iets vervelends ook een goede kant zit bleek toen ik uiteindelijk mijn Gmail inbox had gevonden en ik naast de terechtwijzing van Blogger er ook foto's vond die vriend Christian had gestuurd in augustus vorig jaar van ons weekendje weg. Kon ik hem na 8 maanden er eens hartelijk voor bedanken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten