woensdag 10 april 2013

In Memoriam: Margaret Thatcher

Maandag is ze overleden, Margaret Thatcher de kruideniersdochter die het heeft gebracht tot premier van Groot Brittanië van 1979 tot 1990. Haar bijnaam was 'The Iron Lady' en dat was niet voor niets, ze sloot koolmijnen, snoeide hard in de sociale zekerheid, begon en won een 2 maanden durende oorlog tegen Argentinië over de Falkland eilanden. Ze drukte door haar optreden en haar verschijning een onuitwisbare stempel op de jaren 80.

Aan de andere kant stond ze er op om tijdens haar premierschap iedere avond zelf te koken voor haar man Dennis. het echtpaar heeft nooit een kok in dienst genomen op Downingstreet 10.
Typisch Britse humor had ze ook, tijdens haar bezoek aan de Mandela'tjes in Zuid Afrika vertelde Winnie aan Margaret: "Ze noemen mij hier óók Iron Lady", waarop Margaret antwoordde; "Really? So what do
you iron than?"

Dat er nog steeds mensen zijn die een antipathie tegen haar hebben blijkt wel uit het feit dat er mensen in Engeland en Schotland zijn die, in mijn optiek geheel misplaatst, champagne ontkurkten en een feestje wilde bouwen om te vieren dat ze was overleden. De vrouw is in 1990 afgetreden, 23 jaar geleden, toen hadden ze een feestje moeten geven. Beschaafde mensen proosten niet op iemands overlijden.

Vorig jaar is er een film gemaakt over Margaret Thatcher "The Iron Lady" met in de hoofdrol Meryl Streep die daarvoor een Golden Globe én een Oscar kreeg.
Margaret Thatcher is 87 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten