donderdag 11 april 2013

Ri Chun-Hee

Als er nieuws is uit Noord-Korea, hoop ik er altijd op dat er een stukje van het nieuws uit dat land wordt getoond en dan vooral met nieuwslezeres Ri Chun-Hee. Ik rol van de bank! Die stem, die toon, dat geschreeuw, die volzinnen, dat blikken geluid, kostelijk!

Volgens een portret in het Noord-Koreaanse Staatsblad werd Ri in 1943 geboren in een arm gezin. Ze studeerde geen journalistiek (of wat daarvoor doorgaat onder het regime), maar volgde een opleiding tot actrice. Dankzij de persoonlijke bemoeienis van Kim Jong-il maakte ze de overstap naar het nieuws. Haar nederige afkomst was daarbij een pluspunt in het stalinistische land, omdat ze niet van banden met de bourgeoisie verdacht zou kunnen worden.

Sinds 1971 was ze vast onderdeel van het Noord-Koreaanse propaganda apparaat. Hoewel andere nieuwslezers modernere kleren aanhebben gaat Ri altijd gekleed in meer traditionele gewaden.
Haar officiële titel luidt 'volksomroeper', maar ze wordt ook aangeduid als 'Held van de Arbeiders'

De acteursopleiding kwam goed van pas in haar werk. Ze kon haar emotie feilloos afstemmen op het onderwerp: vol trots als het om prestaties van Kim ging of van haat en walging vervuld als het over diens (Westerse) vijanden ging. Onvergetelijk was de wijze waarop ze overmand door tranen over het verscheiden van de Eeuwige Leider berichtte.

Helaas zullen we Ri niet meer zien (en horen) want ze is sinds vorig jaar gestopt als hoofd-nieuwslezeres.
Maar ik heb al waardige opvolgsters waargenomen.







2 opmerkingen: