donderdag 4 april 2013

Toen en Nu: Rick Astley

Van de week zat ik één van mijn jaren 80 DVDtjes te bekijken en verscheen Rick Astley in beeld met één van zijn hits en ik dacht: "Hoe zou het toch met 'm zijn?"
Rick was één van de Stock, Aitken & Waterman protegés, een componisten trio die verschillende artiesten voorzagen van heel pakkende en volstrekt voor elkaar inwisselbare liedjes halverwege de jaren 80. Hij was destijds 21 jaar en viel op door zijn rijke diepe stem die zo in tegenstelling stond tot zijn wat verlegen jongensachtige uitstraling.

Niet alleen in Engeland en Europa, maar ook in Amerika en Canada werd hij er heel beroemd mee tot hij in 1990 brak met SA&W, omdat hij, ondanks dat hij ook zelf nummers had geschreven, het beu was om tóch als marionet van dit trio gezien te worden. Ook gooide hij het muzikaal over een andere boeg, geen dancepop meer, maar soul. Dat wierp z'n vruchten af. Toen in 1991 z'n single "Cry For Help" in de Engelse top 10 belande vestigde hij daarmee een record, vermeld in het Guinness Book of Records,  die nog tot op heden niet is gebroken: de eerste mannelijke soloartiest wiens eerste 8 singles allemaal in de top 10 terecht kwamen.

Al op 27 jarige leeftijd besloot Rick zijn muzikale loopbaan te stoppen en zich te wijden aan z'n gezin.
Pas in 2002 is hij weer gaan opnemen en vanaf 2004 weer gaan optreden. Nu toert hij de wereld rond met andere jaren 80 act als Boy George, Jimmy Sommerville, Visage en Belinda Carlisle onder de noemer "Here And Now Tour". Rick Astley is nu 47 jaar.





1 opmerking: