dinsdag 14 mei 2013

Eurovisie Songfestival: Eerste halve finale

Bosnië-Herzegovina, Portugal, Slowakije en Turkije doen dit jaar niet mee en Armenië is na een jaar afwezigheid weer present. Dit jaar doen er in totaal 39 landen mee verdeelt over 2 halve finales en een finale op zaterdag aanstaande. Vanavond dus de eerste halve finale met in volgorde van opkomst:

Oostenrijk
Shine - Natália Kelly
Aardig liedje wat een beetje voortkabbelt, heel flauwtjes doet Natália's stem denken aan Celine Dion, die in 1988 het festival won voor Zwitserland. Dat zal er voor Natália niet inzitten denk ik.

Estland
Et Uus Saaks Alguse - Birgit Õigemeel
Een heel mooi meisje die Birgit, en ze zingt een prachtige ballad, wat in de vertaling zoveel betekent als 'Het kan een nieuw begin zijn'. Er komt dit festival nog heel veel herrie over ons heen, laten we liedjes als dit dus koesteren, mag door naar zaterdag.

Slovenië
Straight Into Love - Hannah Mancini
Daar is de actie, opzwepend nummer met dansers en de geweldige stem van Hannah die verrassend goed Engels zingt voor een inzending uit Oost Europa, nou ja verrassend, ze is geboren in Amerika. Gaat wel wat punten krijgen.

Kroatië
Mižerja - Klapa S Mora
'Narigheid' betekent de titel van dit lied, en de narigheid zit 'm in het feit dat het object van zijn liefde hem niet ziet staan omdat hij 'geen goud heeft, maar alleen zijn twee armen om haar (of zijn) ziel te verwarmen.'
Dit alles gezongen met z'n zessen in tenorstijl. Ze staan er met die handjes precies zo bij als onze Spelbrekers in 1962.

Denemarken
Only Teardrops - Emmelie de Forest
Een aardig liedje, maar ik kan zó niet tegen deze manier van zingen met zo'n overslaande stem. Joan Franka had dat ook vorig jaar. Werkt heel erg op mijn irritatie, alleen daarom vind ik dat deze inzending niet door mag naar zaterdag.

Rusland
What If - Dina Garipova
Lekker in het gehoor liggend middle of the road nummer. Niks mis mee, geen uitschieter, maar gaat vast genoeg punten krijgen.

Oekraïne
Gravity - Zlata Ognevich
Ondanks het onverstaanbare Engels toch één van mijn favorieten, aan de andere kant niemand begreep wat Ruslana zong in 2004 en toch won ze. Alles valt of staat met de performance van dit zwaar aangezette lied.

Nederland
Birds - Anouk
'Rockmama Anouk gaat naar het songfestival' kopten de kranten, en dan komt Anouk met een zwaar georkestreerd walsje aan zetten met een poëtische tekst. Zo kennen we haar weer, niet doen wat wordt verwacht. Het liedje valt in dit deelnemersveld van herrie en platgetreden paden op, of dat in haar voordeel werkt zien we vanavond.

Montenegro
Igranka - Who See & Nina Žižić
Een Montenegrijnse rap door het in eigen land populaire duo Who See voor de gelegenheid aangevuld met zangeres Nina, die al aangaf dat deze vocalen moeilijk live zijn te zingen. Dit valt onder het kopje herrie, even wat inschenken en dank u en tot ziens.

Litouwen
Something - Andrius Pojavis
Prettig ogende zanger met wat onrustige wenkbrauwen. Het lied wil maar niet op gang komen, en zijn vlakke stem maken het geheel er niet bruisender op.

Wit Rusland
Solayoh - Alyona Lanskaya
Ze had de voorronde gewonnen met het veel leukere 'Rythm Of Love', maar Alyona en haar management vonden het bij nader inzien niet geschikt en kwamen met dit nummer op de proppen. Dat kan allemaal in Wit Rusland. Dit lijkt op alle inzendingen uit Griekenland van de laatste jaren, inclusief half blote dansers. Het gaat dan ook door naar de 18e.

Moldavië
O Mie - Aliona Moon
In een enorme jurk met stripfiguurhaar zong Aliona dit lied op de nationale finale in het (volstrekt overstaanbaar) Engels, maar vanavond zingt ze het in het Roemeens. Bij mij komt het niet echt aan.

Ierland
Only Love Survives - Ryan Dolan
Jaren 90 dance is altijd leuk, zo ontdekten we vorig jaar, zodat we dit jaar vanuit Zweden het festival tot ons krijgen. Live is het niet altijd even zuiver, en klinkt het allemaal wat vlakker dan op de CD. Als het goed wordt gezongen en wervelend wordt gebracht zou het zomaar genoeg punten kunnen krijgen.

Cyprus
An Me Thimáse - Despina Olympiou
Een mooi gedragen ballad waarin Despina zich afvraagt of haar grote liefde zich haar nog wel herinnert.
Lied biedt een mooi tegenwicht aan alle lawaai, mocht het doorgaan zijn de 12 punten uit Griekenland al binnen.

België
Love Kills - Roberto Bellarosa
Roberto heeft in 2012 de eerste "The Voice Belgique" gewonnen, de Waalse versie van het succesprogramma van John de Mol. Klinkt wel lekker, maar de liveversie die ik heb gezien was hij niet echt toonvast.We duimen gewoon voor Roberto vanavond.

Servië
Ljubav Je Svuda - Moje 3
De Servische K3, maar dan meer als postorderbruidjes voor de papa's. Liefde is overal zingen ze, compleet met een duivelinnetje en een engeltje in nietsverhullende pakjes. Kinky hè papa's?!

Heel veel succes voor alle deelnemers en moge we de beste zaterdag nog eens zien!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten