donderdag 16 mei 2013

Eurovisie Songfestival: Tweede halve finale

Vanavond zullen 17 landen (Één meer dan in de voorronde van dinsdag) gaan strijden om een plaats in de finale van zaterdag aanstaande. Op volgorde van opkomst zijn dat:

Letland
Here We Go - PeR
Nu na twee achtereenvolgende jaren de adhd tweeling Jedward uit Ierland niet meedoet, hebben we daarvoor goede plaatsvervangers met de Letse PeR. Drukke mannetjes in lurex gehuld met rap en al.
Ik weet het niet.

San Marino
Crisalide - Valentina Monetta
Dit is voor mij het winnende lied van dit jaar, Hoewel de oudste staat van Europa, doet San Marino pas voor de 4e keer mee, en dit jaar net als vorig jaar met zangeres Valentina Monetta. Bracht ze vorig jaar een bubblegum-popliedje nu komt ze met een een heel mooie ballade die na 2 minuten overgaat in een wat steviger tempo. Componist is de in festivalkringen bekende Ralph Siegel, voor wie dit zijn 21e bijdrage is.

Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
Pred Da Se Razdeni - Esma & Lozano
Het begint veelbelovend tot de 70 jarige Esma zich in het lied werpt en ongearticuleerde klanken gaat uitstoten. Waarom?

Azerbeidzjan
Hold Me - Farid Mammadov
Een rockballad zoals het hoort, Johnny Logan 2.0. Farid kijkt het hele lied lang wel heel sip, maar het mag doorgaan naar de 18e.

Finland
Marry Me - Krista Siefrids
Jolijt op het festival. Bruid Krista wil zo graag trouwen dat ze er alles voor over heeft, lied in de best Scandinavische traditie, druk en schreeuwerig. Van alle mensen die bij de nationale finale op het podium mee deden mogen er maar 5 mee. Dat zijn de regels, niet meer dan 6 personen op het podium.

Malta
Tomorrow - Gianluca Bezzina
Van Gianluca word je blij, dat effect heeft hij en dat alleen al gaat punten opleveren. Het lied doet denken aan Tom Dice, de inzending van België 3 jaar geleden, en dat deed het heel goed. "Tomorrow' is een heel lief en vrolijk liedje. Stuur maar door, hoor.

Bulgarije
Samo Shampioni - Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov
Een mooie 5 plaats haalden Elitsa en Stoyan voor Bulgarije binnen in 2007, de hoogste positie ooit voor het land. Nu mogen ze op herhaling en ik denk niet dat het weer gaat gebeuren, het is een apart lied, maar het verveeld ook snel. Eigenlijk was een ander lied van dit duo uitverkoren voor dit festival, maar een rechtenkwestie heeft de Bulgaarse omroep naar dit lied (de nummer 2) doen grijpen.

IJsland
Ég Á Lif - Eyþór Ingi Gunnlaugsson
Grote stoere IJslandse zanger met een gedragen ballad wat heel mooi opbouwt en weer klein eindigt.
Kan indruk gaan maken, maar voor mij klinkt het teveel als ons "Koningslied"

Griekenland
Alcohol Is Free - Koza Nostra & Agathon Iakovidis
God verhoedde dat het noodlijdende Griekenland wint, daarom sturen ze dit. Het begint als een Grieks dorpsfeestje op een pleintje, maar na een halve minuut wordt het een soort skamuziekje. Madness revisited. Griekenland mag een finale overslaan dit jaar.

Israël
Rak Bishvilo - Moran Mazor
Moran heeft een geweldige stem en zingt een mooie ballad in het Hebreeuws en daar heb ik een zwak voor.
In het lied zingt ze wat ze 'alleen voor hem' allemaal doet. Ik hoop dat de afschuwelijke jurk die ze aan had op de nationale finale niet speciaal 'voor hem' is, en dat ze vanavond een kleedje aandoet wat beter bij haar figuur past. Het oog wil ook wat.

Armenië
Lonely Planet - Dorians
Iemand moet als laatste eindigen, deze onmelodieuze bijdrage maakt daar grote kans op. Ik kan niets positief aan het lied ontdekken. Het Engels is ook erbarmelijk.

Hongarije
Kedvesem - ByeAlex
Alex Márta, de beetje nerdy uitziende zanger die als ByeAlex voor Hongarije het strijdtoneel op zal gaan was zelf nog het meest verbaasd dat hij, vooral door de televoters, was uitverkoren om zijn land te vertegenwoordigen. Zelf vind ik het een leuk nummer, heel anders dan de rest en dat kan in zijn voordeel werken. Hij moet dan wel zijn stem onder controle houden, de live versie die ik gehoord heb was nogal out of tune.

Noorwegen
I Feed You My Love - Margaret Berger
Tijd voor weer wat lawaai met deze overgeproduceerde bijdrage uit Noorwegen. De vocoder is weer eens van stal gehaald en wat op bij de Noorse nationale finale nog wel mocht mag op het festival niet; stemmen op band. Margaret is wel een mooie vrouw die zo'n strakke jurk heel goed kan hebben.

Albanië
Identitet - Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko
De titel komt nergens in het lied terug, maar het is duidelijk dat ze hun identiteit bezingen over het land waar ze vandaan komen en waar ze vrijheid hebben gevonden. Zoals altijd was het nummer van Albanië veel te lang en moest het worden ingekort naar de toegestane 3 minuten. Wat overblijft is een jaren 80 rocknummer inclusief rauwe stem.

Georgië
Waterfall - Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani
Een powerballad gezongen in onverstaanbaar Engels, heb de tekst dus even opgezocht. "Like I am sailing on a sea of dreams, your love is pouring down on me like a waterfall" en meer van dat soort volzinnen. Slecht voor m'n glazuur, ik vind het veel te zoet allemaal.

Zwitserland
You And Me - Takasa
Dat Majoor Bosshardt dit nou niet meer mee mocht maken, haar collegaatjes uit Zwitserland van de Heilsarmee, voor dit festival omgedoopt tot Takasa, betreden het Eurovisiepodium met een heel aardig liedje. Naast een prettige gitarist doet er als gimmick ook een 94 jarige contrabasspeler aan mee. De laatste jaren lijkt er wel een semi competitie te zijn losgebarsten over wie de oudste deelnemer stuurt. Dan te denken dat Willeke Alberti in 1994 al (te) oud gevonden werd met haar 49 jaar.

Roemenië
It's My Life - Cezar
Als Cezar je tegemoet zou lopen op straat zou je, ondanks de geëpileerde wenkbrauwtjes, liever naar de overkant gaan, beetje onguur uiterlijk. Totdat ie gaat zingen, wat een nicht! Tiny Tim is niet dood hij is gereïncarneerd in Cezar. Dit hoeven we zaterdag toch niet nog eens aan te horen, hè.

Alle deelnemers heel veel plezier en succes gewenst en moge we de beste 10 zaterdag weer terugzien.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten