zaterdag 18 mei 2013

Grand Gala Concours Eurovision de la Chanson 2013

Vanavond is het dan zover de finale van het Eurovisie Songfestival 2013, naast Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit Rusland, Denemarken, Rusland, België, Oekraïne, Nederland, Hongarije, Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië, Noorwegen, IJsland, Armenië, Finland, Malta en Griekenland
die zich op 14 en 16 mei hebben gekwalificeerd zijn de 5 grote (lees: meest betalende) landen én de winnaar van vorig jaar (Zweden) direct in de finale geplaatst:

Duitsland
Glorious - Cascada
Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, dat weerhoudt Duitsland er niet van om een exacte kopie te sturen van het winnende lied van vorig jaar (Euphoria). Qua lied dan, de houterige bewegingen van zangeres Natalie Horler, halen het niet bij de choreografie van Loreen. Cascada is een groep, maar alleen de zangeres staat op het toneel, de andere twee leden Yanou en DJ Manian, hebben het lied wel (mede) geschreven en gecomponeerd. De stemvervormingen op de CD blijven live achterwege en Natalie heeft een goede stem, wel hoop ik dat ze dat veel te korte rokje, gezien haar heupen, thuis laat.

Frankrijk
L'enfer Et Moi - Amandine Bourgeois
De tijd van het Franse chanson op het festival ligt ver achter ons. 'Vijftig Tinten Grijs' heeft ook Frankrijk bereikt, Amandine zingt over 'handen van leer en van zijde', 'ik maak je leven tot een hel' 'jouw afdruk staat nog in mijn hals', kortom één en al gezelligheid.

Italië
L'essenziale - Roberto Casalino
Dit lied kan zó op een CD met alle grote Italiaanse successen, het lijkt wel of ze in dat land een soort mal hebben waar alle Italiaanse zangers naar worden gemaakt. Het gladde uiterlijk, die ietsje rauwe stem, een getergde ballade en hup we hebben weer een lied. Ik vind dit een te vaak betreden pad.

Spanje
Contigo Hasta El Final - ESDM
El Sueño De Morfeo heet de groep officieel, maar voor dit festival volstaan de beginletters. Het begint als een Iers volkswijsje, wordt dan een ballad en vervolgens een popdeuntje, zit geen lijn in. Zal volgens mij roemloos ten onder gaan.

Verenigd Koninkrijk
Believe In Me - Bonnie Tyler
Al in 1977 had Bonnie Tyler haar eerste hit in Nederland met 'Lost In France' en in 1983 zong ze in de clip van 'Total Eclipse Of The Heart' schooljongens letterlijk uit hun overhemdjes, en dan nu op haar 61e beklimt ze gebotoxt en wel het Eurovisie podium voor Engeland. Het is een lekker liedje, maar niet echt spannend. Ik hoop zo dat ze niet haar voorganger Engelbert Humperdinck achterna gaat en ergens onderaan eindigt.

Zweden
You - Robin Stjernberg
Het winnende land van vorig jaar komt nu met de 22 jarige Robin die heel hard kan zingen, hij schreeuwt het zo nu en dan uit. In de coupletten wat onverstaanbaar, is het best een aardig lied, maar geen hoogvlieger, traditie getrouw sprokkelt het gastland vaak heel wat puntjes bij elkaar.

Voor alle artiesten heel veel plezier en zet 'm op! Voor mijn trouwe lezers: maak er een gezellige avond van met hapjes en drankjes en ongenuanceerd commentaar op het gebodene.

Zelf zou ik traditiegetrouw de avond met vriend Harry doorbrengen, "Wat leuk" zei vriend Rick, "Wel ja, gezellig" zei z'n man Christian. Zelf dacht ik dat de Axtennetjes (Letitia en David) het ook wel leuk zouden vinden, en dat was ook zo. "Als ik me goed voel lijkt het me ook leuk om te komen" zei m'n moeder. "Iemand bezwaar er tegen dat de kids meekomen?" vroeg Letitia, en zo wordt het onverwachts een gezellige bedoening. Tien kleine negertjes, maar dan omgekeerd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten