maandag 5 augustus 2013

Nirwana

Het is in mijn geliefd Den Haag waar, naar Amerikaans voorbeeld, tussen 1926 en 1930 op de hoek van de Benoordehoutseweg en het Willem Witsenplein de eerste woonflat in Nederland werd gebouwd: Nirwana. Mede daardoor is het een rijksmonument. Het gebouw heeft, naast een bel-etage, 6 verdiepingen met ieder 4 appartementen. De architecten hadden Nirwana twee keer zo hoog willen maken, maar het Haags gemeentebestuur vond dat te veel van het goede en stak er een stokje voor.

De opzet van Nirwana was heel exclusief en was met name bedoeld voor rijke oud Indiëgangers. Het gebouw had voor die tijd allerlei moderne snufjes zoals telefoon, stortkokers voor het afval en voor de vuile was, centrale verwarming. Bewoners konden bij de centrale keuken een maaltijd bestellen welke met een goederenlift naar boven werd gebracht. Voor gezinnen met kinderen bestond de mogelijkheid om in hun slaapkamers een in- en uitschakelbare 'luistertelefoon' te installeren. Verder waren er privé daktuinen en een rosarium en had iedere woning een eigen stadsbrievenbus.

Nirwana wordt nog steeds bewoond.

Nirwana in 1930

Nirwana nu

4 opmerkingen:

  1. Mooie gebouw. Ik heb in Amsterdam jarenlang in Zuid bij de Wolkenkrabber aan het Victorieplein gewoond. 12 Verdiepingen en ook uit die tijd.,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er nog steeds mooi uit.r

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zie ik nou op de kaart staan dat er 52 markiezen aan het gebouw zitten ?

    BeantwoordenVerwijderen