donderdag 8 augustus 2013

Uit de kast gevallen

De ietwat geforceerde maar daarom niet minder toe te juichen deelname van enige voetbalprominenten met een eigen boot aan de jaarlijkse canal parade ter afsluiting van Gay Pride in Amsterdam om daarmee aan te geven dat ook de homoseksuele medemensch welkom is in de voetbalwereld wordt niet door iedereen gewaardeerd.

In het programma "Voetbal International", het bierkransje voor middelbare mannen, liep oud profvoetballer en voetbalanalist René van der Gijp leeg in een monoloog die niet door presentator Wilbert Genee werd gestopt:

"Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's.
Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar. Op zaterdag loop ik door de Bijenkorf en wie staat daar mensen op te maken: Leco. En dat gelul: laat die voetballers uit de kast komen... Er zijn er gewoon niet veel."

Het is juist dit zwart/wit denken wat de KNVB wilde doorbreken met de voetbalboot tijdens de canal parade. Het feit dat het woord homo als scheldwoord gebruikt wordt binnen de voetballerij geeft aan dat de gemiddelde voetballer/supporter er een niet heel genuanceerde denkwijze op na houdt, het is toch een sport voor de wat simpelere van geest, en het klopt dat de over het algemeen wat meer ontwikkelde homo's niet veel interesse hebben in dit vaak platvloerse vermaak.

Maar ik ken homo's die juist wel enorm van voetbal houden, geen wedstrijd missen en zelfs supporter zijn van een club, zoals ik ook hetero's ken die van het songfestival houden of kapper zijn. Ik wil er maar mee zeggen: er is een hoop grijs tussen het zwart en wit in, en wat meneer van der Gijp hier doet is een stereotiep schetsen als enige waarheid, maar zo eenvoudig ligt het dus niet.

Het initiatief van de KNVB was goed, maar wordt door dit belachelijke optreden van René overschaduwd in dit veel bekeken programma en hechten voetbalsupportenden, geheel ten onrechte overigens, waarde aan de onnadenkende woordenstroom van dit zichzelf serieus nemende orakel.

Meneer van der Gijp liet weten na de terechte kritiek op zijn uitingen  voor 'de volle honderd procent' achter zijn uitspraken te staan en voegde er aan toe:

"Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gezegd. Als er homoseksuele voetballers zijn die niet uit de kast durven, dan is het veel meer angst voor de reacties van familie en vrienden, dan voor de spelersgroep."

Veel intelligents over dit onderwerp valt er van hem dus niet te verwachten.

René viel uit de kast.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten