zaterdag 21 september 2013

Zelfspot

Mensen die zichzelf (té) serieus nemen, bereiken bij mij heel contradictorisch juist dat ik ze helemaal niet serieus neem, ik denk dan namelijk altijd dat ze het ironisch bedoelen. Mensen met een gezonde dosis zelfspot en relativering in het algemeen en waar het henzelf betreft in het bijzonder zijn voor mij veel interessantere en zeker ook leukere personen. Ik moest er aan denken toen ik las dat de ontwerper Karl Lagerfeld over zijn iconische verschijning zei: "Ik ben een karikatuur van mezelf. Zoals een masker, voor mij duurt het Venetiaanse carnaval het hele jaar door". Heerlijk zo'n uitspraak!

Of langer geleden Dolly Parton die over zichzelf zei: "Het kost heel veel geld om er zo goedkoop uit te zien". En over haar repertoire: "Met countryliedjes verdien je heel veel geld door te zingen over hoe fijn het is om arm te zijn". Ook deed ze eens, onder een andere naam, mee aan een Dolly Parton-lookalike contest en werd daar derde. Dan heb je humor.

Het spreekt voor zich dat ik mezelf ook niet (té) serieus neem, lach regelmatig om mezelf als ik weer iets ondoordachts of stoms doe, ik neem het allemaal niet zo zwaar. Humor en relativeringsvermogen is wat mij overeind houdt in dit leven waar ik een cyronische kijk op heb. Dat is een niet bestaand woord, een samenvoeging van cynisch en ironisch. Mijn ervaring is door met humor naar dingen te kijken je vaak de angel uit een netelige situatie haalt.

Karl Lagerfeld
Dolly Parton


1 opmerking: