vrijdag 1 november 2013

In loving memory: Dalida (1933-1987)

Ze werd geboren in Egypte als Yolanda Gigliotti uit Italiaanse ouders, in 1954 werd ze gekroond tot Miss Egypte, hetzelfde jaar verhuisde ze naar Parijs en begon haar zangcarrière. Aanvankelijk met Italiaans getint repertoire, vaak Franse vertalingen van Italiaanse successen, maar later wilde ze nummers zingen met meer diepgang die meer tot haar verbeelding spraken.

Ze scoorde in 1974 een enorme hit met de ruim 7 minuten durende single "Gigi L'amoroso"  (nummer 1 in 9 landen). Ze zong in verschillende talen (o.a. Frans, Duits, Engels, Italiaans en Arabisch), heeft over de hele wereld opgetreden en ook in een handvol films gespeeld.

Haar privé leven was minder rooskleurig, drie mannen met wie ze een relatie had pleegden zelfmoord. In de nacht van 2 op 3 mei 1987 maakte Dalida in haar Parijse woning bij Montmartre een eind aan haar leven met behulp van pillen. Ze liet een briefje na waarop ze schreef: 'Het leven is ondraaglijk voor mij, vergeef me'. Ze werd 54 jaar.

Na haar dood is Dalida's populariteit niet verminderd en werd ze een cult figuur voor een hele nieuwe generatie fans. Haar hele oeuvre werd opnieuw uitgebracht al dan niet geremixed tot dancehits. In 1988 werd in de Franse krant Le Monde een poll gepubliceerd welke personen van grote invloed waren geweest in Frankrijk. Dalida eindigde als tweede na Général de Gaulle.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten