donderdag 26 december 2013

A walk down Christmas Memorylane


Ik heb niet zoveel met kerstmis, niet te verwarren met er een hekel aan hebben, het gegeven dat er nu eenmaal kerst is vind ik prima, maar in de loop der jaren is mijn gevoel erbij veranderd. Mijn vader die erg van tradities was maakte kerst thuis altijd een bijzondere gebeurtenis, en die herinneringen er aan behoren tot mijn meest dierbare, dat was kerst zoals 'het hoorde'.

Eenmaal uit huis heb ik enige jaren de traditie van thuis voortgezet, en behoorde een bezoek aan mijn ouders, die destijds in Doetinchem woonden, tot een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar ik ook hele fijne herinneringen aan heb, ook omdat een aantal mensen met wie kerst gevierd werd er niet meer zijn.

Nu heb ik een andere kijk op het hele kerstgebeuren, ik zie de gestreste mensen in de winkel die cadeautjes moeten kopen en daar zichtbaar helemaal geen zin in hebben, er word gesnauwd naar echtgenote(n)s, kinderen, het personeel. Vervolgens moet er een kerstdiner bereidt worden, en eet men in 2 dagen waar men normaal een week over doet. Om over de sociale druk om verplichte bezoeken af te leggen aan familieleden maar te zwijgen. En de mensen kiezen er allemaal zelf voor, je kan ook besluiten er mee te stoppen of het een tandje minder te doen. Ik heb voor minimalistisch gekozen, ik ga naar mijn moeder omdat ik dat leuk vind, en verder doe ik rustig aan, geen boom of versieringen alleen hangen de ontvangen kerstkaarten aan een lint. Mijn gedachten gaan naar de voor mij magische kerstdagen van weleer, hieronder wat kerstmomenten uit vervlogen tijden.

1983: Mijn ouders bij de kerstboom.

1983: Kerstcadeautjes; LP's en op schoot Telebingokaarten.

1987: Eerste kerst op mezelf. De eerste en
de laatste keer dat ik een echte boom had.

1988: Witte kunstboom met roze ballen. Een vriendin
uit die tijd, Anke had dezelfde boom met blauwe
ballen. Samen gekocht bij de Bijenkorf. Boom is jaren
meegegaan.

1991: Een ander huis, dezelfde boom. Met
mama. Let op 'the big hair'.

1992: met zus Els bij onze ouders in Doetichem bij de oude kersstal.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten