zondag 15 december 2013

Garland & Minnelli

Met vriend Harry naar de voorstelling geweest over Judy Garland en haar dochter Liza Minnelli. Judy Garland was als kind al een ster en haar meest bekende rol was die van Dorothy in "The Wizard Of Oz".
Ze sterft al op 47 jarige leeftijd na een leven vol van drank en drugs. Liza Minnelli is haar dochter en is in de voetsporen van haar moeder getreden, inclusief de diverse verslavingen.

We zien Liza Minnelli een plaat opnemen op de vooravond van haar 47e verjaardag, de leeftijd waarop haar moeder stierf, ze zingt het nummer "Losing My Mind" en ziet dan haar moeder als het meisje Dorothy verschijnen, ze denkt echt dat ze haar verstand aan het verliezen is, haar moeder spreekt haar toe, wijst op haar verslavingen en geeft commentaar op haar manier van leven, zingen en trekt een parallel met haar eigen leven. Het verhaal van de twee vrouwen ontvouwt zich vanaf de prilste jeugd van Judy tot het latere leven van Liza, lang nadat Judy is overleden.

Janke Dekker en Jelka van Houten spelen respectievelijk Liza en Judy, de mannen in hun leven zowel privé als zakelijk worden gespeeld door Theo Nijland. Met een pruik van Liza en haar karakteristieke make-up kom je al een heel eind, maar Janke weet precies haar manier van zingen en vooral ook haar mimiek en manier van bewegen tijdens het zingen griezelig echt te benaderen. Jelka is te zien als Judy in haar Dorothy pakje met vlechten omdat die rol 'altijd aan haar is blijven kleven en mensen je nu eenmaal zo blijven zien'.
Eerst is het Liza die om aandacht vraagt van haar moeder die veel te druk is met haar carrière en vele mannen, later na 1963 als niemand meer naar Judy vraagt en Liza razend populair wordt is het Judy die niet kan uitstaan dat haar dochter hoofdrollen krijgt aangeboden terwijl zij werkeloos en financieel aan de grond thuis zit.

Deze twee vrouwen die niet met en niet zonder elkaar kunnen zijn hun leven lang tot elkaar veroordeeld ook na de dood van Judy, als Liza's ster hoger reikt dan die van haar moeder ooit is geweest, blijft haar moeder onlosmakelijk met haar verbonden, wat heel mooi is verwoord in een Nederlandse bewerking van "Losing My Mind", aan het eind van de voorstelling. Triest is het dat Liza dezelfde verslavingen heeft als haar moeder die ze altijd als een kind in de gaten heeft moeten houden en talloze keren is opgenomen in aan afkickkliniek

Het is een prachtige voorstelling met als enig puntje van kritiek dat over zowel Judy als Liza zo veel te vertellen is dat er over elk afzonderlijk een avondvullend programma gemaakt zou kunnen worden. Ze hebben/hadden beide zo'n boeiend leven dat er heel veel informatie over hen in een rap tempo er doorheen wordt gejaagd, wat alleen goed te behappen valt als je al wat bent ingelezen over de twee.

Maar ik heb enorm genoten van deze voorstelling en maak een diepe buiging voor de drie spelers. En alsof deze fijne theateravond nog niet genoeg was, maken we ook nog kans op een weekend naar Broadway in New York te gaan! Onze kaartjes met naam en adres zijn ingeleverd en nu maar afwachten, met Harry's geluk in het winnen van diverse uitstapjes en producten het afgelopen jaar moet dat goed zitten.




1 opmerking:

  1. hoezo de druk opvoeren met dat winnen.. we blijven hopen...
    mooi geschreven jochie

    BeantwoordenVerwijderen