dinsdag 3 december 2013

Ik discrimineer, jij discrimineert, wij discrimineren

"Hoe grappig is een grap als de grappenmaker de enige is die lacht?" vroeg Micky Chen zich af in de Metro vorige week naar aanleiding van de commotie die was ontstaan door de opmerkingen die Gordon Heuckeroth had gemaakt over Xiao Wang tijdens zijn auditie op TV in het programma "Holland's Got Talent" . Ik heb dat natuurlijk niet gezien, maar ik kan me er wat bij voorstellen, Gordon kennende.
Micky, zelf Chinese, had het gezien en dacht direct: "Dit is nu precies wat ik iedere dag meemaak". Op straat worden aangesproken door onbekenden met 'ni hao', uitgescholden worden voor loempia of babi pangang.
Micky wil zich niet langer meer stilhouden over die constante stroom aan 'grappen'.

In dezelfde week werd Jeffrey Koorndijk geconfronteerd met racisme toen hij voor een stageplek had gesolliciteerd bij Mike de Wilde Electronics. Hij was afgewezen, volgens de mail die per abuis naar hem was gestuurd, omdat uit zijn c.v. bleek dat hij weinig tot geen ervaring met computers had, maar dat was volgens de medewerker van het bedrijf niet de belangrijkste reden om hem de stageplek te weigeren, want er stond letterlijk: 'Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)'. Dat was dus belangrijker dan dat hij geen ervaring met computers had, speaking of which, die medewerker dus ook niet echt, anders was die mail nooit naar Jeffrey verstuurd.

Racisme en discriminatie is dus weer trending topic, volgens columnist Ebru Umar zit racisme in de mens, 'het zit in onze genen om de afwijkende ander uit te sluiten' stelt zij. Ik heb daar eens over nagedacht, en ze heeft gelijk. Nederlanders gaan er doorgaans prat op dat ze zo lekker direct en recht op de man af zijn, dat vinden we gewoon. Aziatische mensen zijn over het algemeen conflictvermijdend, terwijl Antillianen en Marokkanen vaak een kort lontje hebben en de confrontatie juist opzoeken. Ook binnen Europa zie je verschil van opvattingen, het is daarom niet verwonderlijk dat juist de Zuid Europese landen problemen hebben met de verplichtingen die de Euro met zich meebrengt ten opzichte van de Noord Europese landen. Frans Halsema bezong de verschillende manieren van naar de dingen kijken in Europa zo mooi in het lied "Jean François En Piet Van Dijk' ". Dit is algemeen alles-over-één-kam-geschoren gesproken wat in grote lijnen klopt met hoe in bepaalde culturen de omgangsvormen zijn, individueel kan dat nogal eens verschillen, en jammer genoeg blijven we vaak steken in het algemene beeld wat we hebben.

Ben je als je de verschillen benoemd die er nu eenmaal zijn racistisch?Volgens mij niet, iemand afwijzen vanwege zijn afkomst en niet op zijn kunnen is dat wel. Iedere Aziaat voor Chinees aanzien is ook niet leuk voor Vietnamezen, Koreanen en andere Aziaten. 'Ach' wordt er vaak gezegd, 'het is toch allemaal één pot nat.' Werkelijk? Hoe snel zeggen wij niet dat we uit Nederland komen als er maar even verondersteld wordt in het buitenland dat we Duits zijn? De bange jaren '40-'45 zijn dan opeens niet meer zo lang geleden.

En natuurlijk is racisme en discriminatie niet alleen voorbehouden aan de blanke medemensch, andere culturen doen het net zo hard en ook onderling. Ik zat eens in de metro toen een donkere vrouw tegen de persoon naast haar een verhaal afstak over de verdwenen vader van haar kind die zij met beide termen van het n-woord aanduidde. Dikke mensen die geen goed woord over hebben voor anderen die in hun ogen nóg dikker zijn, vrouwen die zeggen liever een mannelijke leidinggevende te hebben dan een vrouwelijke, homo's die andere homo's te verwijfd vinden. Onderling mag dat dus, maar blanken mogen in geen geval het n-woord gebruiken, slanke mensen moeten hun mond houden over obesitasjes, mannen die een vrouw als leidinggevende niks vinden krijgen de baas-in-eigen-buik-feministes op hun dak en hetero's die een homo te feminien vinden zijn direct homofobisch.

En laten we eerlijk zijn, we doen het allemaal, ik ook en ja, jij die dit leest ook, zittend op een terrasje de ander bekritiseren om zijn/haar uiterlijk, 'túúrlijk' uitroepen als blijkt dat veel allochtonen in de bijstand zitten, jezelf zo niet discriminerend vinden dat je geen begrip hebt voor anderen die dat in jou ogen wel zijn. Of zoals Ebru het in haar column zegt: 'De ware beledigde is degene die zich met hand en tand verzet en ontkent racist te zijn of te discrimineren'.




1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Het zit in het menselijk DNA.

    BeantwoordenVerwijderen