woensdag 15 januari 2014

Dicht

In Den Haag werd in de snel groeiende wijk Morgenstond aan de Leyweg op 26 oktober 1960 een V&D-vestiging geopend door de toenmalige directeur Anton Dreesmann himself. Ter gelegenheid daarvan waren er 13 sleutels verstopt in de omgeving van het pand. Naar schatting 75.000(!!) mensen zijn 's-avonds op zoek gegaan om een sleutel te vinden. Over een afstand van vijf kilometer stonden auto's geparkeerd. De eerste prijs was een jaar lang wekelijks boodschappen doen in de supermarkt voor ƒ20,-, de tweede prijs een jaar lang wekelijks boodschappen doen voor ƒ10,- en de derde prijs een half jaar lang boodschappen voor ƒ10,-, de overige sleutels waren goed voor een cadeaubon.

Gisteren bereikte mij het bericht dat V&D Leyweg op 1 februari 2015, na bijna 55 jaar, de deuren zal sluiten.'De ontwikkeling van winkelcentrum Leyweg in de afgelopen jaren heeft voor V&D onvoldoende gebracht met als resultaat achterblijvende resultaten. ook biedt de situatie geen uitzicht op een verbetering in de toekomst'. De medewerkers in vast dienstverband kunnen gelukkig worden herplaatst.

Dit laatste gezegd hebbende kan ik nu met overslaande stem van emotie roepen: "Waarom steekt men niet meteen een mes in mijn hart?" De Leyweg was hét centrale punt in de wijk toen ik er als kind opgroeide, een prachtige winkelstraat met aan weerskanten de mooiste en leukste winkels en als kers op de taart was daar een V&D vestiging, daar heb ik als opgroeiend kind menig uurtje doorgebracht, daar deed mijn moeder haar dagelijkse boodschappen (V&D heeft heel lang een eigen supermarkt gehad). Het was een soort tweede thuis. "Ik ga even naar V&D!" en daar struinde ik de platenafdeling af, las tijdschriftjes, kocht er mijn schoolspullen, deed wel eens boodschappen voor mijn moeder, en toen ik net op mezelf woonde, ook in de wijk, deed ik er mijn eigen boodschappen. Ik heb er zelfs nog 7 jaar gewerkt, en nu is dat allemaal ineens voorbij, moet alles dan zomaar verdwijnen? Is er dan niets meer heilig? Moeten alle plekken uit mijn jeugd van de aardbodem weggevaagd?

De Leyweg is, zoals al valt op te maken uit de reden om V&D te gaan sluiten, de Leyweg niet meer, de bioscoop Eurocinema, destijds nog geopend door koningin Juliana is al jaren een slooppand, het winkelaanbod is in de loop der jaren niet om over naar huis te schrijven, en heel het winkelcentrum voetgangersgebied maken heeft ook meer kwaad dan goed gedaan, dus de neerwaartse spiraal was al ingezet, maar de sluiting van V&D volgend jaar zal de doodsteek zijn. Ik zal het met mijn herinneringen moeten doen en die zijn heel fijn, in mijn gedachten zal ik nog menigmaal door de Leyweg en de V&D van toen dwalen. Vanzelfsprekend zal ik dit jaar nog één keer terug gaan om afscheid te nemen van een stukje jeugdsentiment.

V&D net na de opening, later zouden er veel meer winkels bijkomen, op de middenberm waar de auto's staan kwamen kiosken. Onder de woningen was de supermarkt gesitueerd, destijds de grootste van Nederland





11 opmerkingen:

  1. Ja, dat heb je naarmate je rijper wordt.. Van mij staat geen enkel schoolgebouw meer overeind in Den Helder. De herinneringen zijn al wat ik nog heb..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer, kocht daar mijn allereerste singel'tje "Zingen voor de Sint van de Amsterdamse Zwaantjes". 3,60 gulden, hij ligt hier naast me.
    En mijn allereerste zelf gekochte stukje speelgoed, een klapper raketje, waar ik binnen 1 uur het veertje van kwijt was en toen maar de stoute schoenen aangetrokken om bij diezelfde V&D een veertje uit een ander klapper raketje te jatten, mijn allereerste jat exercitie. Tot een norse mannenstem tegen mij riep , "ik zie heus wel wat je doet hoor", ik stoof de winkel uit............

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De avond van de opening van de Eurocinema heb ik ook nog meegemaakt. Honderden mensen die zich daar voor die bios verdrongen om maar een glimp van hare saaie meid de koninging op te mogen vangen.
    Een gigantisch bilboard aan de bios met reclame voor de eerste film die er vertoont werd;
    Lawrence of Arabia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En die sleutel zoekaktie was ik ook bij. Herinner me inderdaad duizenden mensen die daar door die buurt struinden en achter/onder elke struik zochten, onder auto's, in kieren tussen huizen enz.enz.
    Leuke aktie maar jammer voor de plantsoenendienst er werd veel platgetrapt. Het was de eerste keer dat ik zo massaal met de hebzucht van de mens geconfronteerd werd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou, vanmiddag was ik dus voor de laatste keer in die V&D aan de Leyweg. Zomaar helemaal vanuit Haarlem daar naartoe gereden. Was er dus voor het laatst ergens in 1964 en wat is het veranderd zeg die leyweg en die V&D. Wou nog even dat klappertjesgevoel hebben en andere zaken die ik daar bv. voor mijn ouders kocht, zoals een verzilverde kaarsenstandaard als cadeautje voor de kerst. Toen stonden speelgoed,grammofoonplaatjes en kerstattributen, in de kelder als ik het me goed herinner.
    Ik zei tegen mijn vrouw , joh dat hele gebouw is opnieuw opgetrokken, maar dat pareerde ze door mij er opmerkzaam op te maken dat de vloertegels binnen minstens uit de jaren 60 waren. Toch nog gerustgesteld. Dag V&D, je was een onlosmakelijk deel van mijn prille jeugd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat had je vrouw inderdaad goed gezien, de vloer is nooit veranderd! Binnen in het gebouw des te meer. Zelf ben ik in september voor de laatste keer geweest om afscheid te nemen, en omdat ik vernam dat mijn oude school aan de Oosterhesselenstraat ook gesloopt zal gaan worden, de wijk überhaupt steeds minder op de wijk van mijn jeugd nog lijkt, besloot ik meteen dat ik niet meer terug hoef. het is mooi geweest.

      Verwijderen
  7. Een heel mooi verhaal. Ik heb deze blog toegestuurd gekregen. Ik ben 1 van de beheerders van de Facebook groep Oud bewoners Bouwlust, Morgenstond en Vrederust en had de door jou gebruikte foto geplaatst van V&D. Ik heb geen idee waar die foto vandaag komt. Hij is mij ooit digitaal toegestuurd maar geen idee van wie hij is gekomen. Is het een privé foto van jouzelf? Want dan kan ik de bron voor mijzelf noteren en ook bij de FB topic noteren. Ik nodig je trouwens uit om lid te worden van onze groep. Wellicht enige inspiratie voor jou en voor ons als groepsleden.

    https://www.facebook.com/groups/262575660573221/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie. Ik ben al lid van de Facebookgroep, echt genieten die verhalen en foto's uit lang vervlogen tijden. Blij dat ik de Leyweg nog heb meegemaakt voor de 'knik' en later het autovrij maken. Ik woonde met met ouders in de Hellendoornstraat en later zelf in de Dalfsenstraat. Deze foto is een bekende foto die overal opduikt. Ik denk dat ie gemaakt is vanwege het feit dat er een V&D kwam in de destijds florerende wijk.

      Verwijderen