maandag 27 januari 2014

Foam

Toen Christian de term 'Foam' gebruikte in een appje over ons dagje uit afgelopen zondag, begreep ik in eerst instantie niet wat dat was, we hadden afgesproken om samen met hem, Rick en Nadira naar het fotomuseum in Amsterdam te gaan, het was tijd om in deze samenstelling weer eens iets leuks te gaan doen, en Rick kwam met dit idee en daarnaast is Amsterdam altijd leuk. Even later bedacht ik dat het natuurlijk een afkorting van Fotomuseum Amsterdam moest zijn, wat ook zo was, sterker nog het is de officiële naam van het museum.

We hadden om 12 uur afgesproken in de Beurs van Berlage voor een lichte lunch alvorens ons naar het museum te begeven, er was genoeg bij te kletsen, fijne zaken die gaan gebeuren maar ook spannende momenten met een minder leuk karakter die het hoofd geboden moeten worden, maar vandaag gingen we er een leuke dag van maken met elkaar. Het weer was ons in eerste instantie gunstig gezind, koud, maar geen sneeuw zoals in het oosten van het land.

Het Foam heeft een expositie van fotograaf, cineast en grafisch ontwerper William Klein:


De carrière van William Klein (1928) omspant ruim zestig jaar. Zijn werk is van immense invloed geweest op de fotografie van de tweede helft van de twintigste eeuw en is nog steeds actueel. In de tentoonstelling is ruim aandacht voor het baanbrekende werk dat Klein maakte in New York in de jaren vijftig. Eveneens is werk te zien gemaakt in Rome, Moskou en Tokyo.
De opdrachten voor Vogue laten zien dat Klein een groot vernieuwer was op het gebied van de modefotografie. Naast zijn vroege experimenten met abstracte fotografie zijn in Foam ook de beschilderde en monumentale contactafdrukken te zien die hij de laatste decennia maakte. In de bibliotheekruimte Foam 3h wordt een selectie getoond van de speelfilms en documentaires die Klein maakte.
Dit unieke overzicht van William Klein is samengesteld door Foam en zal alleen in Amsterdam te zien zijn.
Het tentoongestelde geeft een mooi tijdsbeeld weer, veelal in zwart wit, hoewel je soms op het verkeerde
been wordt gezet. Het zijn soms moment opnamen, dan weer gestileerde foto's, maar altijd is er veel op te zien en zijn ze aansprekend genoeg om er zelf veel in te zien of bij te verzinnen.

Na het fotomuseum was het tijd voor koffie/thee met taart om vervolgens door de stromende regen het diner te gebruiken bij Grand Café Ovidius. Het was weer fijn en gezellig om met deze vrienden een dagje door te brengen en een afspraak voor een volgend uitstapje is al gemaakt.







Ziet iedereen in het onderste fotootje ook René Froger?

Één van Nadira's favoriete foto's

Deze vond ik leuk, om het hoofdje tussen de
twee jongens door, en het feit dat deze jongens nu
allemaal oude mannen zijn. 

Modefotografie 1960

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten