woensdag 1 januari 2014

Verbaasd

De laatste dagen van 2013 heb ik me weer enorm verbaasd, zodat ik het jaar 2014 vol verbazing begin.
Allereerst viel mijn mond open van het gegeven dat er rond het oud en nieuw weer voor 70 miljoen Euro de lucht in gaat. Zeventig miljoen. Een land in crisis. De mensen die ik geïnterviewd zag op TV hoorden zonder uitzondering tot de minima die qua financiën al heel zwaar op de overheid leunen, en juist die geven veel geld uit aan vuurwerk.

Er gaan al jaren stemmen op, en die worden steeds luider, om vuurwerk door de gemeente op van te voren vastgestelde plaatsen te laten organiseren en het particuliere vuurwerk afsteken te verbieden. Ik ben daar erg voor, in Antwerpen is dat al, daar staan boetes op het zelf afsteken van vuurwerk. In Nederland zal zo'n beslissing heel wat voeten in de aarde hebben omdat we hier enorm zijn doorgeschoten in mondigheid en per definitie al tegen iedere vorm van overheidsbemoeienis zijn. Ik noem het rookverbod wat in vele landen zo goed als geruisloos is ingevoerd, maar hier moet er lang en zinloos over gediscussieerd worden en lappen veel mensen het verbod aan hun laars, omdat er niet ferm tegen overtreding wordt opgetreden. Om weer even op oudjaar terug te komen, vorig jaar zijn er 1100 vandalen gearresteerd, waarvan er op 31 december slechts 13 (dertien!) huisarrest kregen. Zo kom je als overheid niet serieus over natuurlijk.

Waar ik met mijn pet ook niet bij kan is het gedoe rond het alcoholverbod voor kinderen tot 18 jaar. De overheid neemt deze maatregel omdat alcohol op jonge leeftijd veel schade kan berokkenen aan de hersentjes van de kinderen en omdat de ouders klaarblijkelijk zelf geen overwicht op hun kinderen hebben, of het gewoon vinden dat hun kinderen op jonge leeftijd al alcohol drinken. Dat die kinderen dan een soort van protest laten horen snap ik nog wel, dat hoort bij de leeftijd om het nergens mee eens te zijn, maar er zijn ook ouders die het belachelijk vinden. Waarschijnlijk zijn dat zelf stevige innemers zodat in wat zij opvoeding noemen geen ruimte is voor de gevaren van alcohol. Nu wordt de verantwoordelijkheid die bij de ouders hoort gelegd bij cassières en uitbaters van horeca gelegenheden.

Waarom al die protesten altijd als de overheid iets besluit, zeker als het gezondheid betreft? Altijd discussie, altijd protestgroepen, altijd handtekeningenacties, nagenoeg altijd uit dezelfde hoek, de mensen die diezelfde overheid hard nodig hebben om overeind te blijven. Ik zal me in 2014 nog heel veel gaan verbazen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten