vrijdag 14 februari 2014

My funny Valentine

Valentijnsdag, en ja voor zuurpruimen meteen weer reden om de commercie erbij te halen, maar die commercie is er ook met vader,- en moederdag, Pasen, Kerstmis, oud en nieuw, koningsdag, verjaardagen, huwelijken, voetbalkampioenschappen, kortom de commercie is alom en overal vertegenwoordigd. Waarom wordt er met Valentijnsdag dan zo de nadruk opgelegd? Nederlanders zijn niet zo makkelijk in het uitdrukken van hun gevoelens op het gebied van 'houden van' of 'blij zijn met' mensen. Klagen, zeuren, mopperen, etc, over anderen kost daarentegen geen enkele moeite, maar om dierbaren of geliefden te zeggen dat ze speciaal zijn voor je en dat ze een verrijking zijn aan je leven zit niet zo in onze aard, en toegegeven dat kan het hele jaar door, maar Valentijnsdag is er nu eenmaal de aangewezen dag voor.

Zelf overstijg ik met Valentijn graag het teveel gebruikte woord liefde, waar deze dag in eerste instantie voor bedoeld is, en wil het wat breder trekken naar dierbare vriendschappen, mijn inner circle vrienden waarmee ik het hele jaar door zoveel leuke momenten, avondjes, weekenden, vakanties doorbreng. Jullie weten wie jullie zijn en jullie zijn voor mij stuk voor stuk goud! En vooruit, ook die enkele collega met wie ik al tientallen jaren zo leuk werk mag weten hoe dierbaar die voor mij is. Aan jullie denk ik vandaag met dit blogje.

Ik zal vanavond afreizen naar lieve vrienden in Almere waar ik een weekendje logeer en ik durf hier een nieuw fenomeen te introduceren: het Valentijnsweekend. Vergeet niet dat je het hier voor het eerst las. Zo'n 3 jaar achter elkaar kan je Valentijnsweekend  hebben, om na een jaar of 4 weer 3 Valentijnsweekenden op rij te hebben. Dat niemand daar ooit eerder aan gedacht heeft.

Maar goed, voordat het allemaal te suikerzoet wordt nog een nutteloos weetje ter leering ende vermaeck, het overbekende nummer "My Funny Valentine" is  nooit bedoeld als lied voor Valentijnsdag. Het komt uit 1937 en is geschreven voor de musical "Babes In Arms" waarin het werd gezongen door Mitzi Green.
In de musical zingt Mitzi het voor het karakter Valentine LaMar, waarin ze in het lied een beetje de draak steekt met zijn eigenschappen, maar dat die haar doen glimlachen en hij vooral niet moet veranderen.

Het lied behoort tot 'The Great American Songbook' en is gezongen door zo'n 600 verschillende artiesten. Zelf heb ik 8 verschillende versies: Julie Andrews, Shirley Bassey, Sammy Davis Jr, Ella Fitzgerald, Eydie Gormé, Eartha Kitt, Frank Sinatra en Barbra Streisand.

Voor iedereen een fijne Valentijnsdag!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten