zaterdag 1 februari 2014

Re-recordings

Toen ik dan uiteindelijk ook maar overstapte van de LP's naar de CD's ergens in de vorige eeuw heb ik op de harde manier geleerd om ook hier de kleine lettertjes te lezen, anders kon het zomaar gebeuren dat je een verzamel CD kocht van die jaren 60 groep waarvan de nummers opnieuw waren opgenomen met een soort bruiloften en partijen muziekje en de stemmen die nog maar vagelijk herinnerde aan de hoogtijdagen van de voormalige tieneridolen. Ook waren er verzamel CD's van verschillende artiesten waar ook alles of een groot deel re-recordings waren of soms live opnamen.

Ik heb me zelfs meermalen aan die steen gestoten, maar heel vaak staat het er, in kleine lettertjes, gewoon op, en als dat niet het geval is kun je aan een aantal kenmerken zien dat het geen originele opnames zijn'

  • Het hoesje en de foto ogen heel goedkoop
  • De CD ís ook heel goedkoop, zeker destijds in de beginjaren van de CD
  • Er worden bij de afzonderlijke nummers op een "Greatest Hits" of verzamel CD geen jaartal per nummer vermeld.
  • Er staan termen als 're-recording', 'new recording' of 'neuaufnahme' op, soms héél klein, soms prominent.
  • Op een verzamel CD met meerdere artiesten heb ik wel eens zien staan dat het nieuwe opnames zijn, maar wel van de originele artiesten en dat bij groepen minstens 1 lid van de orginele bezetting was. Dat kan dus ook gewoon alleen de drummer zijn.
Maar ook staat er wel eens niets op en gebruiken ze gewoon een foto van de groep uit hun glorietijd maar zijn de opnames nieuw en dus vaak niet om aan te horen. En zoals bij alles bevestigen uitzonderingen hier de regel en heb ik perfecte originele CD's in afschuwelijk goedkope hoesjes. Het blijft dus opletten.

Waarom is dit?
Het heeft vaak met rechten te maken die bij een bepaalde platenmaatschappij liggen, als de artiesten niet meer onder contract staan bij die maatschappij, mogen ze die nummers nog wel zingen, maar mogen ze die opnames niet bij een andere maatschappij uitbrengen dus zingen en spelen ze die opnieuw in met desastreuze gevolgen.

Dit alles moet je dus niet verwarren met remixen (vaak dance-versies van vroegere hits) of bewust groots aangepakte projecten waar artiesten hun oude hits op een heel andere wijze opnemen, bijvoorbeeld Shirley Bassey die ooit eens een album maakte met haar successen opnieuw opgenomen met het London Symphony Orchestra.

Ik ben er nu dus op getraind het kaf van het koren te scheiden door twijfelgevallen aan bovenstaande toets te onderwerpen. Ja, ik koop dus nog steeds CD's, en load niet alleen maar down.

Hier staat het heel duidelijk


Jaartallen geven aan dat het OK is.

Re-MIX van hun hit uit 1976.

Album met hits van Shirley opgenomen met
groot orkest.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten