donderdag 6 februari 2014

Zeg maar nee....

.....dan krijg je er twee, Paturain da's pas fijn, foutje bedankt, U moet de groenten van Hak hebben, zomaar wat kreten uit de reclame die in ons collectieve geheugen zitten en zonder uitzondering allemaal uitgesproken door 'Bekende Nederlanders' die hun naam aan één of meerder producten verbonden en daarmee hun bankrekening (flink) spekten.

Sinds vorig jaar is er een tentoonstelling aan gewijd in de Beurs van Berlage onder de noemer "BN'ers in de reclame". Vriendin Nadira was geweest en was enthousiast, en gisteren ben ik samen met vriend Jeroen afgereisd naar Amsterdam om de tentoonstelling te bezoeken. Na een lunch betraden we de tentoonstellingsruimte, het begint al zo rond 1905 over bekende dames die zeep (Lux) en crème (Ponds) aanprijzen, en zo loop je door de jaren heen met flink wat 'o ja' uitroepen. Het zijn tijdschriften reclames maar ook na 1967 de TV-reclames, en haast geen BN'er die er niet minstens één heeft gemaakt, ook zijn er wat  reclames van Buitenlandse sterren te zien, voor de Nederlandse markt.

De tentoonstelling is erg leuk, duidelijk in tijdsvakken ingedeeld en speels neergezet. Ook missers zijn niet vergeten, de verboden reclame met, toen nog, president Clinton voor verzekeringsmaatschappij Apeldoorn, met de brief van het Witte Huis er naast die de reclame verbiedt, of persiflage's uit "Koefnoen", kortom we hebben genoten.

Na een kleine wandeling wist Jeroen nog een museum waar ik nog nooit van had gehoord, Ons'Lieve Heer Op Solder. Ik vond het geweldig, er is niet zo lang geleden gerenoveerd en er wordt nog uitgebreid, dus dan wil ik er zeker nog eens heen, het is een heel bijzonder gegeven van een katholieke kerk op de bovenste verdiepingen van een huis inclusief altaar en orgel, echt de moeite waard.

Na al deze culturele informatie zegen we neer, ergens midden op de wallen bij bar restaurant Mata Hari. Wat een heerlijke sfeer, en wat een leuk publiek, beetje hip-alternatief, en geweldige bediening. We hebben er wijntjes gedronken en een lichte maaltijd gebruikt, reserveren is gewenst, vanaf 18.00 uur een echte hotspot, maar ook voor 's-middags even chillen is het de perfecte plek, ook hier ga ik zeker nog eens terug.

Nodeloos te zeggen dat Jeroen en ik een prima dag hebben gehad in het Amsterdamse.

Mooi doorkijkje van de tentoonstellingsruimte

Ook Amerikaanse sterren in de Nederlandse reclame

Tussen het kussengevecht van Willeke en Trea

Jeroen bij Martine Bijl's groente van Hak
Katja Schuurman in haar 'Gouden Gids-jurk'


Verboden foto van Máxima
Altaar Ons' Lieve Heer Op Solder


Interieur Mata Hari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten