zondag 23 maart 2014

Minder, minder, minder

Ik heb getwijfeld of ik het er ook nog eens over moest hebben, ik bedoel de laatste 'minder' had nog niet geklonken of mensen buitelden over elkaar heen, duwden elkaar weg om maar heel goed aan anderen te laten zien dat zij aan de goede kant van het hek stonden. In de media ging het nergens anders meer over, en op de sociale netwerken werd met hetzelfde fanatisme als waarmee de PVV-aanhangers scandeerden tegengeluiden geplaatst, soms op niet mis te verstane, dezelfde zo verfoeide wijze. Ik zag opeens mensen die maandenlang niets hadden geplaatst op Facebook een maatschappelijk gewenst politiek correct statement maken. Moest ik mee gaan huilen met de wolven?

Alles betreffende deze kwestie heb ik eens op me moeten laten inwerken, wat gebeurde er hier? "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" Vervang het woord 'Marokkanen' voor 'Joden' 'homo's', 'dikke vrouwen' of  'geblondeerde mensen', vind er de juiste groep bij aan wie je de vraag voorlegt en je krijgt hetzelfde tafereel. Zelf probeer ik altijd de nuance te bewaren, ook in deze, maar bij Geert is de nuance zoek, het is wit of zwart, maar nooit grijs. Ik vond het daarom ook een verademing om de column van Ebru Umar te lezen, niet het sociaal gewenste antwoord op dit hele gebeuren, maar een blik voorbij de correctheid die volgens mij dichter bij de werkelijkheid staat.

Ook de Marokkaanse Nederlanders die selfies maakten met hun Nederlandse paspoort vond ik een geweldig en ludiek protest tegen deze vreemde manier van politiek bedrijven. Het is té uitgesproken om er niet iets van te vinden, er is een duidelijke grens over gegaan, je kunt niet een hele groep mensen op deze manier wegzetten. Aan de andere kant ben ik er erg voor om de zaken zoals ze zijn onder ogen te zien en te benoemen, dus ja, Marokkanen en Antillianen zíjn oververtegenwoordigd in de criminaliteit en in uitkeringssituaties, maar is het niet zinvol en veel leuker om alle succesvolle mensen uit deze groepen eens te benadrukken, volgens mij zijn dat er heel veel, misschien procentueel gezien wel meer dan wordt gedacht, daar kunnen jonge mensen zich aan spiegelen.

En laat er eens een onderzoek plaatsvinden om te zien hoe het qua criminaliteit en uitkeringsfraude is gesteld bij de harde kern van de 'hij-zeg-wat-wei-finden-PVV-volgelingen'. Ik denk dat daar bijzondere cijfers uit zouden kunnen komen. Het zou wat nuancering brengen in de zo vermaledijde wij/zij-verhoudingen.

Maar goed, dit alles ontploft nu in het gezicht van Geert, de een na de andere PVVer loopt weg of neemt afstand van zijn optreden. Zo'n einde van de PVV, want dat wordt nu ingeluid, had ik altijd wel gedacht, de vuile was wordt door de ex-PVVers binnen niet onafzienbare tijd buiten gehangen, en Geert's rol is gedecimeerd, niemand wil meer met hem samenwerken en dan wordt het moeilijk je staande te houden in politiek Nederland. We leren hier weer van dat blinde haat nooit goed is en op een gegeven moment altijd zal worden ingehaald door de nuance.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten