maandag 31 maart 2014

Overhaaste reacties

Nog geen twee weken nadat mensen elkaar wegduwden om te zeggen hoe erg ze het 'minder, minder' van Geert Wilders vonden en in verschillende plaatsen mensen massaal een aanklacht tegen hem gingen indienen zijn twee Marokkaanse criminelen (wat, helaas, bijna een pleonasme aan het worden is) doodgeschoten, naar men aanneemt door de vrouw van een juwelier in Deurne, die van plan waren een roofoverval te plegen.

Alles moet nog onderzocht worden, maar een groep van zo'n 40 Marokkanen hebben gedemonstreerd tegen de inderdaad wat voorbarige conclusie van het OM dat kans op vervolging van de vrouw bijna nihil is. Er komt dan weer heel veel informatie tegelijk mijn hoofd binnen van zaken waarvan ik alleen maar denk: 'Huh? Wat?'

Allereerst een demonstratie van Marokkanen voor twee doodgeschoten Marokkaanse criminelen. Waar demonstreren ze tegen? Dat, zoals wordt aangenomen, de vrouw twee criminelen heeft doodgeschoten? In dat geval zouden ze dus ook gedemonstreerd hebben als het Chinese, Nederlandse of Kroatische criminelen zouden zijn geweest, en dat betwijfel ik. Het waren bekenden van de politie die eerder al een soortgelijk delict hadden gepleegd, dan heb het je dus, om met Opstelten te spreken, over een 'beroepsrisico'.

Hoe kan het OM al zeggen dat er niet vervolgd zal gaan worden als er nog onderzoek moet plaats gaan vinden? Was het noodweer of is de vrouw, zoals ook een scenario luidt, doelbewust na het op een monitor in haar woning zien van de bedreiging van haar man met het pistool naar de winkel gegaan?

En dan is er nog het protest tegen deze voorbarige uitspraak van het OM van de, hou je vast, Bond Van Wetsovertreders. Ik herhaal, de Bond Van Wetsovertreders. Dat bestaat dus, hebben die ook gezellige bijeenkomsten voor hun leden waar ervaringen worden uitgewisseld? En wat zijn de criteria om lid te mogen worden? Komt er een maandelijks krantje uit? Het zou zomaar kunnen, mij verbaast niets meer.

Vervolgens zijn er mensen die vinden dat de vrouw onmiddellijk minstens in de adelstand moet worden verheven voor haar, zoals zij het zien,  heldhaftige en doortastende optreden, en zo alles bij elkaar heb je net als met het debacle na de uitspraken van Geert Wilders weer zwart en wit en geen nuances, geen grijs. Volgens mijn bescheiden kennis van het Nederlands rechtssysteem is het niet toegestaan eigen rechter te spelen, maar kunnen er wel verzachtende omstandigheden zijn.

Maar goed, er heeft een opzienbarende gebeurtenis plaatsgevonden die mensenlevens heeft geƫist, en dan is het gebruikelijk om eerst af te wachten wat een gedegen onderzoek aan het licht gaat brengen, dus demonstraties en voorbarige uitspraken doen is niet op zijn plaats.
Geert Wilders, aan de andere kant, kan dankbaar gebruik maken van deze charade en heeft weer een voorbeeld om zijn visie kracht bij te zetten.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten