zaterdag 15 maart 2014

Sferisch

SFERISCH
1) Bol 2) Bolvormig 3) Bolrond 4) Bolle vorm 5) Kogelrond 6) Rond 

"We hebben een heel album gemaakt en dit vonden we het mooist. We kiezen voor sferisch" aldus zanger Waylon over het liedje "Calm After The Storm" waarmee hij samen met Ilse DeLange Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in mei. Sferisch, wat hij ermee wilde zeggen was mij niet helemaal duidelijk. Goed, het liedje dan maar, het begon, het eindigde en daartussen gebeurde er niets, nou ja ze brachten het door henzelf uitgezochte liedje en in dat liedje gebeurde niks, ten eerste was het niet te verstaan, het was een soort van gemurmel in de microfoon, daarnaast zat er geen kop, geen opbouw, en geen staart aan, saai, geen dynamiek, ook niet tussen Waylon en Ilse. Landen die bij ons in de voorronde zitten kunnen blij zijn dat er al één kandidaat minder is waar ze zich druk om hoeven maken.

In het gesprekje aan tafel sprak lichaamstaal van beiden boekdelen, een overcompenserende adhd-achtige Ilse en een Waylon die duidelijk nu al spijt heeft dat ie dit hele Eurovisiegebeuren in zijn handen heeft laten frommelen, dat gaat nog wat worden als de man wordt blootgesteld aan die hysterische Eurovisie-achterban in Denemarken. Stukjes van een aantal concurrenten van zo'n 15 seconden maakten duidelijk dat die in die korte tijd meer sprankelden en bruisden dan 3 minuten kalmte na de storm.

De ons-kent-ons in omroep,- en muziekland, nooit te beroerd om over elkaar de loftrompet af te steken al is het nog zo vreselijk, bleken daar nu nogal wat moeite mee te hebben. 'gewaagd', 'bijzonder', 'nog niet helemaal overtuigd' en meer van dat soort holle frasen werden veelvuldig gebezigd.

Het gaat 'm niet worden. Is dat erg? Welnee, al doet Nederland niet mee, ik kijk toch wel naar het songfestival, in tegenstelling tot wat in de voetbalwereld een must is, is chauvinisme niet gebruikelijk bij het Eurovisie Songfestival, reden ook dat alle abri's in Nederland heel bleven toen Willeke Alberti in 1994 maar op 4 punten bleef steken, en niemand Ierse pubs ging plunderen toen de Ierse cameraploeg Ruth Jacott zo slecht in beeld hadden gebracht het jaar ervoor. Waren voetbalsupporters maar meer als Eurovisie-fans, de wereld zou er een betere plaats van worden.

Ik heb toch nog even de uiteindelijke versie beluisterd van het lied én de nog steeds onverstaanbare tekst gegoogeld, maar het voegde niets toe, het blijft een nietszeggend nummer met een raadselachtige tekst, net zo raadselachtig als het waarom van de Amish-outfit van Waylon.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten