donderdag 10 april 2014

Herinnert U zich deze nog? #47

GIGLIOLA CINQUETTI
"SI"
1974
Geen hitnotering in Nederland




Het Eurovisie Songfestival is weer aanstaande, en daar zal ik, zoals gebruikelijk, tegen die tijd uitgebreid over berichten via m'n blogje, maar nu gaan we, om al een klein beetje in festivalsferen te komen, 40 jaar terug in de tijd, 1974 het jaar dat Abba het festival won met "Waterloo", Nederland een mooie 3e plaats haalde met "I See A Star" van Mouth & MacNeal, en de Italiaanse Gigliola Cinquetti als 2e eindigde met het mooie lied "Si". 

Gigliola had als 16 jarige in 1964 het Eurovisie Songfestival al gewonnen voor Italië met het ontwapenende "Non Ho L'età" en 10 jaar later was ze er dus weer met deze bijdrage, wat in eigen land nog voor enige commotie zorgde omdat gelijktijdig er een referendum werd gehouden in Italië over echtscheiding, en men dacht dat dit nummer, "Si" (Ja), een verkapte vorm van propaganda was om de bevolking 'ja' te laten stemmen. Ondanks dat bereikte Gigliola, die als laatste mocht aantreden op het festival, een mooie tweede plaats. Met de Engelse vertaling van het lied had ze een grotere hit in Engeland dan met haar overwinning uit '64.

In 1991 was ze nogmaals op het Eurovisie podium te zien als presentatrice samen met de Italiaanse winnaar van het jaar ervoor Toto Cutugno. Het was het slechts gepresenteerde festival ooit, het ging er rommelig aan toe en ze praatten voortdurend door elkaar heen, wat in Italië gebruikelijk is, maar in Europa verder niet.

Gigliola is nu 66 jaar en presenteert momenteel een journalistiek programma "Italia Rai". 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten