zaterdag 19 april 2014

Herinnert U zich deze nog #48?


CARL ANDERSON
"SUPERSTAR"
(Excerpt from the soundtrack "Jesus Christ Superstar")
1973
Aantal weken: 42
Hoogste positie: 1



Kerstliedjes, hoeveel wil je er hebben? maar een populair liedje over Pasen is er eigenlijk niet, het dichts in de buurt komt dan de rock opera "Jesus Christ Superstar" die handelt over de laatste dagen van Jezus en eindigt met de kruisiging. Voor Tim Rice en Andrew Lloyd Webber was dat hun derde musical productie samen in 1970, hoewel musical, dit werk wordt bestempeld als rockopera, omdat er niet in wordt gesproken alleen gezongen. Eerst was er het album in 1970 om vervolgens op de planken te worden gebracht, het is één van mijn favorieten en wordt nog steeds wereldwijd opgevoerd. 

Het baarde in die tijd enorm opzien om Jezus als een soort hippie neer te zetten en religieuze groeperingen protesteerden er dan ook tegen. Tegenwoordig wordt JCS met name opgevoerd door kerkelijke musical gezelschappen. In 1973 kwam de film uit met in de hoofdrollen Ted Neeley (Jezus Christus) Carl Anderson (Judas Iskariot) en Yvonne Elliman (Maria Magdalena). Was de theaterversie al bijzonder, de film maakte gebruik van tanks, mitrailleurs, en de castleden kwamen aan in een bus en laadden de rekwisieten uit.

De muziek van de film was ongekend populair, het lied "Superstar" was een hit in 1970 voor Murray Head die de rol van Judas zong op het album, maar hier is de versie van 1973 uit de film te beluisteren gezongen door de te vroeg overleden Carl Anderson. In dit nummer vraagt Judas na Jezus verraden te hebben en zich te hebben opgehangen omringd door engelen zich af of het nou wel zo verstandig van Jezus was om juist in zo'n vreemd land en zo vroeg in de tijd zich tot de mensen te richten, zou hij in deze tijd gekomen zijn dan zou hij de gehele natie kunnen bereiken want er is nu immers massacommunicatie. 

Zo nieuw is het idee van die "Passion" dus helemaal niet....

Hier zingt Judas omringt door engelen het lied "Superstar"
Carl Anderson 1945-2004



Geen opmerkingen:

Een reactie posten