woensdag 2 april 2014

Heureux anniversaire Tour Eiffel

Maandag was het 125 jaar geleden dat de Eiffeltoren werd ingehuldigd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889, officiƫle opening vond plaats op 6 mei 1889. De toren werd niet alleen voor de wereldtentoonstelling gebouwd maar ook om de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie te vieren. De Parijse bevolking was er in die tijd niet over te spreken en vonden het een lelijk onding. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de toren na 20 jaar weer zou worden afgebroken. Maar toen het zover was bleek de toren waardevol voor communicatiedoeleinden, en bovendien wilden de Parijzenaars niets weten van het afbreken van 'hun' toren.

Door de jaren heen heeft de Eiffeltoren veel doorstaan aan verbouwingen en verbeteringen. In 1944 heeft de Duitse Wehrmacht de toren in brand gestoken, maar dat heeft geen nadelige gevolgen gehad. Momenteel is de Eiffeltoren met zo'n 6 miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte monument ter wereld.

Zelf ben ik 2 keer op de Eiffeltoren geweest, in 1975 en in 1989, en dat was, gezien mijn hoogtevrees, meer dan genoeg. De laatste keer in Parijs heb ik onder de toren in het gras gezeten wachtend op mijn amant du moment wat wel iets romantisch had. Daarnaast kun je toch niet om de toren heen, je ziet 'm  in de stad overal bovenuit steken.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten