dinsdag 29 april 2014

Leesvoer

De boekenwereld is geen wilde wereld, dat is het nooit geweest en dat zal het ook nooit worden. Het is wat bezadigd, en loopt vaak wat achter de feiten aan, springen niet snel genoeg in op trends of veranderingen. Toen een ieder zichzelf respecterende retailer hun papieren cadeaubonnen al lang had vervangen voor die handige creditcard-achtige cadeaukaartjes, die door consumenten met een ieder gewenst bedrag kunnen worden opgewaardeerd, en waar het restbedrag gewoon op blijft staan na een besteding, werd er in boekhandels nog gestempeld en strookjes gescheurd.

Maar goed, uiteindelijk zijn ook de boekenbonnen nu al weer geruime tijd ook van plastic en op te waarderen. En nu komen ze met iets leuks, er komen 5 genre-boekenbonnen uit, te weten: reizen, literatuur, koken, spanning en kinderen, naast de al neutrale boekenbon. Vanzelfsprekend kun je voor de genre boekenbon alle boeken kopen, maar het idee is om een cadeautje nóg persoonlijker te maken, voor zover dat bij een boekencadeaubon kan. Je koopt bijvoorbeeld een reisboekenbon voor iemand die van reizen houdt, en verpakt dat leuk met een bijpassende kaart en een reistijdschrift of wat mini-badproducten, zo moet je het zien.

Ik vind dit een, voor de boekenwereld, bruisend idee, alleen nu kreeg ik gisteren onder het mom van 'Geef leesvoer cadeau' de kookboekenbon binnen, en daarop staat een bekende kok afgebeeld, en het mag duidelijk zijn dat het om een Nederlandse boekenbon gaat, dus de voor de hand liggende Jamie Oliver of Nigella Lawson vallen natuurlijk af, dan heb je de keuze uit de kleurrijk bebrilde Rudolph van Veen, de fotogenieke Sergio Herman, de vrolijke Mathijs Vrieze, de deskundige Robert Kranenborg of de kleine vileine Joop Braakhekke om er maar een paar te noemen, maar neen, voor de kookboekenbon is gekozen voor het aanminnige gelaat van Herman den Blijker. En dat vind ik dan weer zo'n onbegrijpelijke boekenwereldkeuze, wel met een leuk idee komen maar er in de uitwerking nét naast zitten.

Maar om positief te eindigen, de boekenbonnen waren niet de laatste papieren cadeaubonnen, nog steeds is er de papieren cadeaubon van de VVV....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten