zondag 6 april 2014

Scheepvaartmuseum

Omdat vriend Harry regelmatig uitstapjes wint, mogen wij, Rick, Christian en ik, mee en mede de keuze bepalen. Enige tijd geleden hadden we 5 april uitgekozen voor een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hoe wij zo zouden boffen met het weer konden we niet hebben voorspeld. Ook niet dat het 'museumweekend' was en de entree toch al gratis zou zijn, zodat Harry met zijn kaartje andere mensen blij kan maken, en ik bedoel écht blij, want wat is het een leuk museum!

We hadden afgesproken met Rick en Chris in het restaurant van het museum om een uur of 11, maar omdat we iets later wegreden, en Harry en ik verkeerd zijn gelopen werd het wat later, maar uiteindelijk zaten we dan toch aan de koffie met een punt. Het museum is werkelijk prachtig en vele facetten van de scheepvaart komen aan de orde in mooi opgezette tentoonstellingen, de walvisvaart, schilderkunst, astronomie, zeehelden en nog veel meer, ook de slavernij wordt niet vergeten en er wordt indringend over verteld. Buiten ligt er een VOC schip, wat bezocht kan worden en waar je actief verschillende zaken kunt onderzoeken.

Zo tegen vieren hadden we toch wel zin in een verlate lunch, en zijn we op pad gegaan het zonnige Amsterdam in, we liepen na de lunch nog langs een massaal kussengevecht op de Dam, waar veertjes en andere kussenvulling tot diep in de Kalverstraat het gevolg van waren. Op het Leidseplein zegen we neer op een terrasje voor een wijntje, dat was niet, en ik druk me wat voorzichtig uit, het lekkerste wijntje wat we ooit gedronken hadden, maar het gadeslaan van de passanten is altijd een leuk tijdverdrijf.

Op weg naar een zaakje waar we wat wilden gaan eten voor het diner kwamen we in de Nieuwe Spiegelstraat langs een wat uitbundig exterieur wat de aandacht trok en wat een Italiaans restaurant bleek te zijn, Pasta e Basta. Toen we de menukaart bekeken kwam een jolige ober ons welkom heten en voor we het wisten zaten we aan een tafeltje, en bleek het niet alleen een uitstekend restaurant met heel vriendelijke bediening, maar een muziekrestaurant waar het bedienend personeel op gezette tijden in een lied uitbarsten, en het waren nog goede zangers en zangeressen ook, van opera tot de Andrews Sisters, van Italiaanse liedjes tot het officieuze Amsterdamse volkslied 'Aan De Amsterdamse Grachten' . Het was een hele leuke, onverwachte ervaring, en een mooie afsluiting van een heerlijke dag, een dag met een gouden randje.

Het Scheepvaartmuseum

Het indrukwekkende verhaal van de slavernij

De boeg van het VOC schip

Rick en Chris kijken uit over het water


Even genieten van de zon op het VOC schip
Water golft door je heen


Verschillende boegbeelden.

Kiekeboe uit de walvis

Menukaart van muziek-restaurant 'Pasta e Basta' in een platenhoes

1 opmerking: