woensdag 30 april 2014

Walgelijk

Voor een korte tijd heb ik me er toe kunnen zetten om "De Wereld Draait Door" te kijken, de berichtgeving van de diverse onderwerpen vond ik vrij eenzijdig (lees: alles vanuit een links standpunt beredeneerd), maar sinds maandag ben ik echt afgehaakt, wat daar voor een beschamende vertoning plaatsvond was de druppel. Kok Robert Kranenborg had collegaatje Angélique Schmeinck meegenomen om het te hebben over het bereiden van krabben. Angélique staat hoog aangeschreven in de kookwereld, maar op de manier waarop zij zich in het programma presenteerde alsmede die opgejaagde waanzinnige blik in haar ogen deden mij toch vermoeden dat ze in meer of mindere mate psychisch niet helemaal in orde is.

Dit werd nog eens onderstreept door de twee levende krabben die ze had meegenomen en die in een klein glazen bakje met water op tafel stonden. Angélique vond het belangrijk om over het liefdeleven van de krabben te verhalen en haalde de twee dieren uit het bakje en hanteerde ze alsof het levenloze dingen waren. In een filmpje zagen we haar een levende krab in kokend water onderdompelen. Vervolgens ging ze in de studio plotseling onaangekondigd een liedje zingen als ode aan de krab.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij krabben en kreeften ook gevoel, pijnbeleving en bewustzijn aanwezig is. Kreeften lijden minimaal 2 minuten wanneer ze in kokend water worden gegooid en krabben meer dan 5 minuten, en dan heb ik het nog niet eens over de lijdensweg die de dieren ondergaan vanaf het moment dat ze gevangen worden.

En net als je denkt dat het dieptepunt over dit onderwerp hiermee wel bereikt is, komt gisteren op het nieuws een bericht over de Belgische kok Piet Huysentruyt, die heeft in een uitzending de poten van een levende kreeft afgebroken om het nog levende dier daarna met een mes doormidden te snijden. Piet zegt, terwijl hij de levende kreeft doormidden snijdt: "Je moet daar niet mee zitten, als je ze straks zult eten, zul je content zijn, echt waar. Als ze rechtstreeks op de grill gaat is ze echt het beste". 

Ik heb letterlijk met de hand voor mijn mond vol ontzetting zitten kijken, wetend dat er een apparaat bestaat welke de dieren binnen 1 seconde verdoven om ze vervolgens binnen 5 tot 11 seconden pijnloos te kunnen doden. In Engeland, Verenigde Staten en Noorwegen wordt dat apparaat (Crustastun) al gebruikt.

Angélique Schmeinck


Piet Huysentruyt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten