woensdag 27 augustus 2014

Grace Kelly in Het Loo

Nog nooit was ik er geweest, in paleis Het Loo, dus toen er enkele maanden geleden een tentoonstelling werd geopend door prins Albert van Monaco over zijn moeder, de voormalige filmster en latere prinses van het vorstendom, Grace Kelly, leek het mij een leuke aanleiding om de zo bekende twee vliegen in één klap te maken en een bezoek te plannen. Goede vriend Harry was er meteen voor te porren en voor hem was het ook een eerste kennismaking.

Omdat het reistechnisch beter was kwam Harry overnachten in de tegenwoordig erg in trek zijnde jaren 70 logeerkamer. 's-Morgens om half 10 vertrokken we in de regen, maar hebben het verder de hele dag droog gehad. Ter plekke aangekomen eerst koffie/thee met een, hoe kan het ook anders, oranjegebakje. Eerst het paleis in, en het is enorm leuk om te zien hoe de vertrekken zijn ingedeeld, iedereen die er heeft gewoond had een eigen kabinet, een klein, tot heel klein kamertje waar gewoonlijk een bureau in stond en een zitgelegenheid. De overdadige slaapkamers, speelkamer van de kleine Wilhelmina, en heel bijzonder haar badkamer die ze in 1904 heeft laten aanbrengen met het geweldige nouveauté van een stortdouche met warm en koud stromend water alsmede een handdoekenrek aangesloten op de verwarming. Let wel, dit was de tijd dat gewone mensen in een teil gingen badderen. Ook de kamer van Juliana is te zien en veel meer moois.

Lunch in de balzaal, je gaat ten paleize of je gaat het niet, om daarna in het leven van Grace Kelly te stappen. Adembenemend! Helaas mochten er geen foto's gemaakt worden, en zelfs Harry, die juist dan geprikkeld wordt het tóch stiekem te doen, durfde het niet aan, bang als hij was om nooit de grenzen van Monaco over te mogen. De mooiste japonnen, waar onder haar bruidsjapon, hoeden, schoenen, accessoires, haar kapsels, maar ook haar auto de Renault Floride uit 1959, film fragmenten, tv beelden van o.a. het huwelijk met prins Rainier en talloze foto's, sommige waarop ze kleding aan had die hier te zien was.

Nog even een zijvleugel in waar op de benedenverdieping serviezen en schilderijen te bewonderen waren en boven onderscheidingen en medailles uit diverse landen om dan de prachtige tuin te betreden waar we Loretta Schrijver tegen het lijf liepen die daar opnames aan het maken was. Bijzondere planten in patroonvorm aangelegd, beelden en prieeltjes. Ook kon er een zogenaamde oranjeroute in het er achter gelegen park gelopen worden maar dat hebben we deze keer niet gedaan, wie weet een volgende keer. Nog even de stallen ingelopen om de auto's en koetsen te zien, waar onder de witte koets van de begrafenis van Wilhelmina. Tijd om weer op huis aan te gaan waar we deze fijne dag besloten met een hapje eten bij het Indonesische restaurant Rasa Sayang.
Overdadige slaapkamers
De badkamer met stortdouche van Wilhelmina


De kamer van Juliana als jonge dame

Emma
Juliana


Deze foto van Grace Kelly was op muurformaat te bewonderen

Gedeelte van de kleding van Grace Kelly

De Renault Floride





1 opmerking: