zaterdag 9 augustus 2014

In Memoriam: Cristina Deutekom

Stientje Engel was haar eigen naam, dochter van een banketbakker in Amsterdam, maar als Cristina Deutekom veroverde ze de wereld als operazangeres. Vanaf haar vijfde zong ze al in kinderoperettes, maar omdat studeren niet gebruikelijk was in haar milieu, werkte ze later in haar eigen kousenwinkel. Eind jaren 50 kon ze alsnog met een beurs naar het conservatorium in Amsterdam. Daar viel ze op door het gemak waarmee ze hoge noten kon halen, zelfs een hoge f.

In 1963 debuteerde ze in "Die Zauberflöte" van Mozart als Köningin der Nacht. Die rol speelde ze vervolgens over de hele wereld. In alle grote concertzalen ter wereld heeft ze opgetreden met namen als Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras en Elisabeth Schwartzkopf. In 1986 stopte ze met zingen vanwege gezondheidsproblemen die ze zelf aan haar plankenkoorts toeschreef. Wel bleef ze les geven en jureerde ze bij het in 1988 in het leven geroepen tweejaarlijkse Deutekom Operaconcours.

Ze woonde op latere leeftijd in een flat in Buitenveldert, waar ze met enige verbazing terugkeek op haar carrière: 'Een levende legende? Ja, ik begin er achter te komen, maar ik snap die hele toestand niet hoor, ik ga gewoon mijn gangetje.' Vorige week zaterdag maakte Cristina een ongelukkige val en raakte in coma, ze overleed op 7 augustus als het gevolg daarvan. Cristina is 82 jaar geworden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten