vrijdag 26 september 2014

Oorlog

Toen ik opgroeide kwam het 'gevaar' uit het oosten van Europa, vanachter het IJzeren Gordijn, daar loerde de vijand, daar moesten we voor oppassen, met Rusland voorop. Onlangs bleek dat het Rusland van Poetin nog steeds niet helemaal ongevaarlijk is getuige de invallen in buurland Oekraïne.

Onze ogen zijn nu veel meer gericht op het Midden-Oosten alwaar Jihadistische strijders een spoor van niet te bevatten geweld, moord en doodslag achterlaten om hun zelfbenoemde Islamitische Staat (kalifaat) vorm te geven. In hun ogen reikt die staat tot en met de Balkan aan toe, dus zij zijn nog lang niet uit gestreden. De wereld kijkt toe en gaat nu voorzichtig handelen, dit schijnt te moeten gaan met de grootst mogelijke omzichtigheid. Mijn kennis er over is te summier om er een oordeel over te vellen. Maar wat ik begrijp is dat de terroristen in Syrië alleen door de Amerikanen en hun Arabische bondgenoten worden gebombardeerd en niet door andere landen, die bombarderen ze wel in Irak.

Wat ik wel voel is dat we zo langzaamaan een Derde Wereldoorlog in glijden, we, want na twee weken geleden als kleine verongelijkte jongetjes teleurgesteld gereageerd te hebben dat Nederland niet was gevraagd om deel te nemen aan het offensief tegen ISIS, mogen we nu dan mee gaan doen. Opmerkelijk genoeg waren het juist de gristlijke partijen die hier groot voorstander van waren, hun 'gij zult niet doden' geldt waarschijnlijk alleen voor ongeboren menselijk leven, het ter kruistocht varen is voor hen belangrijker. En niet alleen Nederland, er is gesproken met Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië, Italië, Polen, Turkije en Frankrijk. Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten doen al mee.

De heetgebakerde Jihadstrijders roepen hel en verdoemenis uit over ieder land dat hieraan meedoet. "Nederlands volk: jullie overheid heeft zojuist een doelwit van jullie gemaakt" was dan ook de boodschap uit die kringen toen ze vernamen van Nederlandse deelname. Dat het ze menens is blijkt wel uit de onthoofdingsvideo's die met enige regelmaat worden uitgegeven. We moeten niet vreemd opkijken als er plots een Nederlander die in hun handen valt ook dat vreselijke lot zal moeten ondergaan.

Waar we hier ter plekke rekening mee moeten houden is een aanslag op, ja op wat? Een overvol treinstation? Schiphol? Een winkelcentrum? Het koninklijk huis? Zeker is dat de terroristen houden van kwantiteit, er moeten vooral veel slachtoffers vallen, daar is het ze om te doen. Ik ga er van uit dat de veiligheidsdiensten meer weten dan ze zeggen, dus al terroristen in het vizier hebben en ze monitoren, maar wat te doen aan dolende zielen die alleen opereren? Regelmatig is verklaard dat die haast niet op te sporen zijn.

Voor mijn gevoel kan ik niet meer zeggen: "Ik ben van (ver) na de oorlog". Ik heb het gevoel dat er oorlog is, wereldwijd, en het is niet een oorlog die we kennen van de verschrikkelijke beelden uit de bange jaren '40-'45, maar een ander soort oorlog, zoals die er nog nooit geweest is met een gezamenlijke niet te stoppen en niets ontziende vijand. Het is nu nog ver, maar een eventuele aanslag haalt het heel dichtbij, en zover is de Balkan ook niet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten