maandag 20 oktober 2014

In loving memory: Mark Ashton (1960-1987)

Nog bezig met de film "Pride" die ik zaterdag heb gezien ben ik op zoek gegaan naar informatie over Mark Ashton de veel te jong overleden homo-activist die in de film wordt gespeeld door acteur Ben Schnetzer. Allereerst viel me de verbazingwekkende gelijkenis op tussen Mark en Ben. Mike Jackson die samen met Mark LGSB ( Lesbians & Gays Support the Miners) oprichtte zegt dat Ben Schnetzer's gelijkenis 'adembenemend realistisch is, zelfs een beetje griezelig omdat het net is of Mark weer tot leven is gekomen'. Een groter compliment kan een acteur niet krijgen denk ik.
Volgens schrijver Stephen Beresford was de rol van Mark de moeilijkste om te casten omdat in Wales er over hem tot op de dag van vandaag wordt gepraat alsof hij Jeanne D'Arc was.

Mark Ashton is geboren in Noord Ierland op 19 mei 1960, hij was een homorechten activist, socialist en lid van de communistische partij van Groot Brittannië. Aan dit laatste wordt in de film voorbij gegaan om het Amerikaanse publiek niet bij voorbaat al buiten te sluiten. Mark's rol in de LGSM werd besproken in een serie interviews in The Guardian met een aantal leden uit die tijd, waarvan sommigen in de film voorkomen, voordat de film in première ging.

"Mark was een alles-in-één-persoon" zegt vriend Chris Birch. "Hij was Noord Iers, een communist, onruststoker, een afvallige katholiek die toch heel af en toe nog een mis bezocht, en heel charismatisch. Hij heeft in 1982 een paar maanden in Bangladesh door gebracht en de armoede die hij daar zag heeft hem gepolitiseerd. Ik mis hem nog vreselijk."

Nu de film uit is, is er hernieuwde aandacht voor Mark's politieke activisme en een fonds opgericht in zijn nagedachtenis heeft sinds vorige maand toen de film uitkwam al £ 10.000 aan donaties mogen ontvangen.

In Januari 1985 waren er 11 LGSM-groepen in Groot Brittannië. Mark heeft nog mee mogen maken dat zijn droom dat homorechten een onderdeel zouden worden van de politieke agenda werden gerealiseerd. Bij de conferentie van de Labour Partij in 1985 werd een motie aangenomen om gelijke rechten voor homoseksuelen te ondersteunen. En de wet kon alleen worden aangenomen door het blok van stemmen van de National Union of Mineworkers en hun bondgenoten. Die niet waren vergeten dat Mark en zijn LGSM-vrienden zich voor hen hadden ingezet het jaar ervoor.

Mark dacht dat hij last had van astma, dat had hij wel vaker, maar werd toen gediagnosticeerd met AIDS. Dat was op 30 januari 1987. Nu zouden er behandelingen mogelijk zijn, maar die waren er in die dagen niet. Op 12 februari 1987 overleed Mark, slechts 26 jaar oud.

Het lied "For A Friend" van de Communards  is geschreven voor Mark. Jimmy Sommerville was een goede vriend van Mark.


Mark Ashton

Ben Schnetzer
















2 opmerkingen:

  1. Zesentwintig jaar! Dat is toch veel te jong? Ik was zo oud toen ik Edo leerde kennen, ik moet er toch niet aan denken dat daar mijn leven ophield..

    De wereld heeft meer Mark Ashton's nodig..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze man is een inspiratie voor velen. 1984, toch al weer 30 (!) jaar geleden, was ik bezig met wie ik was en hoe dat in te vullen. Ik wist helemaal niets van deze hele beweging af. Beste film die ik de laatste tijd gezien heb.

      Verwijderen